Iako ne grije u punom jeku, nestabilno ljeto donosi probleme

Građani konzumirali krastavce i rajčice, dio ih završio na liječenju

Bolnice
Foto: Grgur Žučko/PIXSELL
09.07.2014.
u 08:47

Dvoje pacijenata može se dovesti u vezu s konzumiranjem rajčice i krastavaca

Toplo, ali i nestabilno vrijeme pogoduje raznim bolestima i zarazama, a dosta pacijenata proteklih dana javilo se u zdravstvene ustanove i požalilo se na želučane probleme. Kako se saznaje, razlog tomu je trovanje hranom, najviše rajčicom i krastavcima.

- Povećan broj pacijenata sa simptomima trovanja hranom u Mostaru ne može se dovoditi samo i isključivo u vezu s konzumiranjem rajčica - izjavio je za Anadoliju šef Službe za zarazne bolesti RMC dr. Safet Mujić u Mostaru infektolog Nazif Derviškadić. Mnoštvo pacijenata je zadržano i po nekoliko sati na promatranju te se pokušava ustanoviti što je dovelo do oboljenja pacijenata posljednjih mjeseci. Potvrđeno je da je jučer na Infektivnom odjelu pregledan veliki broj pacijenata. - Mi nemamo ni dijagnostike ni laboratorija, tako da ne možemo sve pacijente dovoditi u vezu s konzumiranjem rajčice. Radi se o dva slučaja konzumiranja domaćeg proizvoda. Bile su to lagane kliničke slike koje su se poboljšale nakon povraćanja - objasnio je dr. Derviškadić. Drugi pacijenti, rekao je, smatraju da je uzrok trovanja krastavac. Inače, klimatski uvjeti u Mostaru, ali i u ostatku Hercegovine, pogoduju razvoju ovakve situacije s obzirom da proteklih dana vlada toplo vrijeme, ali građani naglašavaju da se još ne radi o onim pravim ljetnim temperaturama kakve znaju zadesiti ove krajeve, već o izraženoj sparini od koje je ljudima zlo i imaju osjećaj nedostatka zraka. Također, sparina pogoduje i djelovanju komaraca i drugih prijenosnika bakterija kojih se može u dosta većem broju primijetiti ovih dana, a što, također, može donijeti ozbiljne zdravstvene probleme. Uz navedeno, stručnjaci upozoravaju i da se pripazi na konzumiranje jaja, piletine, sladoleda i ostalih namirnica koje spadaju u rizične u ljetnom razdoblju. I liječnik Derviškadić potvrđuje kako je potrebna bolja kvaliteta hrane. Za to bi, naravno, trebali postojati i moderniji uređaji, kakvih u BiH u većini slučajeva nema. - Mi smo dijelom u 18., a dijelom u 21. stoljeću. Nemamo kontrolu kvalitete hrane, vode, a s druge strane imamo moderna i složena oboljenja - rekao je. Također je upozorio da se ljudi ne izlažu visokim temperaturama i da povedu računa o prehrani.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?