Poskupljenja svakodnevna

Građani Hrvatske gorivo plaćaju po rekordnim cijenama, u BiH hranu

31.03.2022.
u 18:00

Usporedili smo cijene i troškove života u BiH i Hrvatskoj, novčanici građana sve tanji, a iznos novca koji izdvajaju za život sve veći

Osnovni i najvažniji cilj svake ekonomske politike trebao bi biti bolji životni standard građana, no činjenice su, barem kada je riječ o BiH, potpuno suprotne. Životni standard bh. građana iz dana u dan sve je gori, novčanici su im sve tanji, a iznos novca koji izdvajaju za hranu, odjeću, lijekove, stanarinu, režije, gorivo… kako vrijeme prolazi, sve je veći, piše Večernji list BiH.

Borba i rast cijena

Prema navodima udruga potrošača i ekonomskih stručnjaka, BiH je siromašna zemlja koja ima veliki uvoz strane robe te se procjenjuje da sigurno oko 50 posto obitelji ima nedostatak sredstava za normalan život. - Svakodnevno svjedočimo rastu cijena osnovnih životnih namirnica, goriva i ostalih potrepština nužnih za normalan život, ali ono što stagnira su - plaće i mirovine. Stanje postaje sve teže i krajnje je vrijeme da nadležni reagiraju - kazao je nedavno za Večernji list Zoran Petoš iz Udruge za zaštitu potrošača “Don”. Kako se živi u BiH, najbolje pokazuju posljednji podaci portala Numbeo, najveće svjetske baze podataka o troškovima života, iz kojih se može vidjeti da su životni troškovi u BiH u odnosu na zemlje regije najniži. Prema procjenama navedenoga portala, četveročlanoj obitelji mjesečno treba 2877,38 KM i to bez stanarine, a kada uzmemo u obzir da je, prema podacima Agencije za statistiku BiH, prosječna plaća u BiH u prosincu prošle godine iznosila 1042 KM, jasno je da bh. građani i pored niskih cijena jedva spajaju kraj s krajem. Ni život samcima, prema podacima, nije nimalo jeftiniji. Njihovi mjesečni troškovi iznose 856,40 KM bez stanarine. Kako se prikazuje, troškovi života u BiH u prosjeku su niži za 26,42 posto nego u Hrvatskoj, dok je najam prosječno niži za 49,7 posto. Procijenjeni mjesečni troškovi četveročlane obitelji u RH su 3880,92 KM (15.024,56 kn), bez stanarine, dok je samcima mjesečno potrebno 1133,33 KM (4387,55 kn).

Da se građani BiH i RH svakodnevno bore s poskupljenjima, pokazuje i stalni rast cijena goriva. U odnosu na početak ožujka, litra benzina je višestruko poskupjela. Početkom ožujka najniža cijena litre benzina iznosila je oko 2,40 dok je sada oko 3 KM. Oni koji u svog limenog ljubimca sipaju dizel, po litri su posljednjih dana izdvajali oko 3,40 KM. S poskupljenjima goriva muku muče i građani RH čije cijene su proteklih dana dosegnule rekorde. Prema posljednjim podacima, benzin Eurosuper 95 od utorka se na većini benzinskih postaja u Hrvatskoj prodaje po 12,45 kuna za litri, što je 61 lipu skuplje, osnovni eurodizel skuplji je za 1,49 kuna, a skuplja su i premium goriva. No, za razliku od enormnih poskupljenja goriva, građani Hrvatske po povoljnijim cijenama kupuju hranu nego oni u BiH.

Mjere pomoći u RH

Naime, Vlada RH donijela je paket mjera kojima se, između ostaloga, od 1. travnja ove godine stopa PDV-a na hranu smanjuje s 13 na 5%. To se odnosi na svježe meso i ribu, jaja, voće, povrće, jestiva ulja i masti te dječju hranu. Smanjuje se stopa PDV-a s 25 na 5% i na troškove u poljoprivredi te na maslac i margarin. Navedeno znači da će gotovo sve od spomenutih namirnica biti jeftinije u Hrvatskoj nego u BiH, što je dobra vijest za stanovnike pograničnih područja koji će po jeftinije proizvode odlaziti u RH s tim da još uvijek imaju mogućnost povrata poreza na iznose iznad 100 eura čime će dodatno umanjiti cijenu kupljenih proizvoda.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije