odluke Vlade FBiH

Građani FBiH mogu odahnuti: Zaključane cijene namirnica i struje

struja
12.12.2023.
u 20:09

Povećanje cijene električne energije za stanovništvo neće biti, dok je poslodavcima ograničeno do 20 posto. Odlukom o cijeni struje, Elektroprivredama se ne osigurava ostvarivanje dobiti, a veću odgovornost preuzela je i Vlada.

“Da se odreknemo dijela dobiti, ako na taj način Elektroprivrede ne ostvare tu dobit, a da ograničimo rast cijene električne energije za naše poslodavce 20 posto, za domaćinstva ta cijena ostaje na razini kakva je trenutno”, rekao je premijer FBiH, Nermin Nikšić.

“Odluka ima za cilj zaštititi kupce koji se električnom energijom opskrbljuju u okviru usluge tržišnog opskrbljivanja od ekstremnog povećanja cijena. Ovom današnjom odlukom i ograničavanjem cijena za naše gospodarstvo, doći će do poskupljenja, ali ne do ekstremnog kakvo je pogodilo zemlje u našem okruženju”, dodaje Vedran Lakić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije, prenosi N1.

Ograničene cijene 40 osnovnih životnih namirnica

Iz okruženja je prepisana akcija “Zaključavamo cijene” u okviru koje u Federaciji BiH neće biti poskupljenja 40 osnovnih životnih namirnica od 15. prosinca do 15. ožujka 2024. godine. Kroz izmjenu Zakona o kontroli cijena, povećane su kaznene mjere, navodi federalni ministar trgovine, Amir Hasičević, i dodaje: “S obzirom da smo na terenu imali razne situacije, kaznene mjere su bile u najmanju ruku stimulativne. Minimalna kazna bila je 1000 sada je 6000, maksimalna je bila 10000 sada je 30000. U narednoj godini pravimo totalno novi zakon.”

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije