sve veća dugovanja

Građani BiH žive na kredit: Brojni upadaju u "dužničko ropstvo"

storyeditor/2023-01-09/krediti.jpg
ilustracija
09.11.2023.
u 19:10

Zaduženost građana kreditima u rujnu bila je 11 milijuna i 616 tisuća KM.

Dok nas sociolozi i psiholozi upozoravaju da nam je upaljen crveni alarm u sustavnoj borbi za bolje društvo, zadužujemo se kreditno i ulazimo u dužničko ropstvo. Zbog velike razlike između sredstava koja imaju na raspolaganju i prispjelih oaveza, građani Bosne i Hercegovine posežu za potrošačkim kreditima, i tako svjesno upadaju u začarani krug dugovanja. Ekonomisti upravo to vide kao indikator brojnih problema u društvu, od ekonomskih preko socijalnih do političkih, javlja BHRT.

Tri tisuće konvertibilnih maraka iznosi Sindikalna potrošačka košara koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za rujan ove godine. Najviše novca trošimo na zadovoljavanje osnovnih životnih potreba. Kako je pokrivenost košare minimalnom plaćom ni 20 posto, građani, kako i sami kažu, prinuđeni su živjeti na kredit. 

Evo što kaže građani:

"To je praksa koja se već godinama događa u BiH i to je tako, i svi mi to radimo da neke stvari zakrpimo ovako onako, i onda valja rigati poslije."
"E onda se tu krpe a polete prvi da plate dadžbine."
"Preživjeti do otplate rate, pa dići novi, i sve tako."
"Nisam u životu nikada digla kredit niti bi ga ikad digla, koliko imam toliko se pružim i to je to."
"Ne znam što da kažem ali što se mora mora se - gadno je."
"Nije dobro nikako, ljudi preživljavaju na svaki način ovdje."
"U većini slučajeva nemaju drugu opciju." 

Da druge opcije često nema, potvrđuju i podaci Centralne banke Bosne i Hercegovine. Zaduženost građana kreditima u rujnu bila je 11 milijuna i 616 tisuća KM. Ekonomist i profesor Ekonomskog fakulteta Sarajevo Željko Šain pojašnjava da kućni proračun građani pune komercijalnim kreditima i tako upadaju u "dužničko ropstvo". 

"Većina građana živi na kredit ali to je trend i u svijetu, međutim, taj trend je drugačiji u Bosni i Hercegovini u odnosu na svijet. Narod teško živi, što potvrđuje i informacija da se uskoro otvara nova mikrokreditna organizacija koja će davati kredite od 20 do 100 maraka - onda možete misliti kako živi stanovništvo koje treba uzeti kredit od 20 KM da bi preživjelo.", kaže Šain.

"Teško je, zbog cjelokupne geopolitičke situacije prognozirati kakva nas budućnost u ekonomskom smislu čeka", zaključuje Šain. Jasno je, ipak, u kakvoj socijalnoj poziciji se nalaze građani Bosne i Hercegovine. Kredite dižu kako bi se riješili kratkoročnih obveza i za svakodnevnu potrošnju.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?