istraživanje

Građani BiH među najmanje emotivnim narodima u svijetu

30.08.2015.
u 06:30

Anketa pokazala da bh. građani nisu sretni, ne smiju se i nemaju emocija

U istraživanju agencije Gallup, u kojem je sudjelovalo 153.000 osoba iz 148 zemalja svijeta u 2014. godini, o tome koliko su ljudi širom zemalja svijeta sretni, zadovoljni, emotivni i koliko pozitivno razmišljaju, BiH se nalazi na listi indeksa s najnižim pozitivnim iskustvom i zauzela je sedmo mjesto, te ima 55 bodova, kao i Afganistan, Gruzija, Litva i Nepal, piše Večernji list. Ispitanicima je postavljeno nekoliko pitanja među kojima su: osjećate li se odmoreno, obraćaju li vam se s poštovanjem, te jeste li se smijali jučer, jeste li naučili nešto novo, jeste li uživali u jučerašnjem danu. Odgovori su uvršteni u indeks pozitivnog iskustva za svaku naciju. Pet negativnih iskustava koja su ispitivana u anketi su bijes, stres, tuga, fizička bol i brige.

Predvođeni Bolivijom i El Salvadorom, latinskoameričke zemlje dominiraju na vrhu popisa najemotivnijih zemalja u svijetu za 2014. U prosjeku, gotovo šest od 10 stanovnika u svakoj od tih zemalja doživljava pozitivne ili negativne emocije prethodnog dana. Bivše sovjetske države u velikoj mjeri dominiraju popisom zemalja na drugom kraju spektra gdje je najviše četiri od 10 osoba prijavilo bilo koji od ovih osjećaja. Ekonomski slom Grčke stvorio je dramatičan porast negativnih emocija u toj zemlji.

Od 2007. godine negativno iskustvo indeksa ocjena u Grčkoj je udvostručeno, a zemlja spada među top 10 u svijetu kad su u pitanju negativne emocije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?