MOSTAR

Građani i dalje blokiraju deponiju Uborak; traže konkretne dogovore

18.06.2019.
u 14:22

Skupina mještana sjevernog dijela Mostara okupljena oko neformalne grupe građana "Jer nas se tiče" blokirala je deveti dan mostarsko gradsko odlagalište otpada "Uborak" zbog čega je Mostar zatrpan smećem i prijeti mu ekološka katastrofa.

Predstavnik nezadovoljnih građana Nijaz Hodžić izjavio je za Fenu kako su jutros pred deponiju stigli policija i komunalna vozila sa smećem.

- Policija je došla rano jutros i razgovarala s nama u vezi daljnje blokade. Rekli smo da ostajemo pred deponijom dok se ne riješi ova situacija. Ovo su mirni prosvjedi i mi nikuda ne idemo - poručio je Hodžić.

Dodao je kako je pred odlagalište došlo i nekoliko komunalnih vozila za odvoz smeća, no da im građani nisu dozvolili ulazak dok ne dobiju obećanje od gradske vlasti da će deponija u narednih godinu dana biti zatvorena i premještena na neku drugu lokaciju.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić i predstavnici mještana održali su par sastanaka na kojima nisu postigli nikakav konkretan dogovor, a mještani više ne pristaju na usmeni dogovor već žele konkretne datume o zatvaranju odlagališta.

 Smatraju da bez dogovorenih datuma, nema načina kontrole dogovorenog i boje se da bi opet mogli bili izigrani.

- Mi smo nudili da odmah deblokiramo deponiju, a da oni do 15. lipnja iduće godine, odnosno 12 mjeseci od dana potpisivanja nekog dogovora, rade svoj posao, ali ne daju nam pismeno jamstvo za to - pojasnio je Hodžić.

U međuvremenu bi, dodao je, trebalo tražit drugu lokaciju za deponiju uz pomoć građana spomenutog područja, Građanske inicijative "Jer nas se tiče" i Gradske uprave te zatražiti od Vlade FBiH da riješi problem daljnjeg odlaganja smeća.

Napomenuo je također da im je federalni inspektor obećao kako "Ubrak" neće dobiti okolišnu dozvolu, a koja mu isječe u rujnu ove godine.

Komentirajući blokadu odlagališta, mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić podsjetio je kako je deponija napravljena 60-ih godina prošlog stoljeća, kada je tamo bila vojna tvornica kemijskog oružja te da u to vrijeme na tom mjestu nije bilo mnogo stanovnika.

- Mi smo te domicilne stanovnike isplatili, a ovi što su se kasnije naselili gradili su bespravno i sada ispada da su oni stariji od deponije koja je tu od 60-ih godina prošlog stoljeća – pojasnio je Bešlić.

 Dodao je kako deponije nisu u njegovoj, nego u nadležnosti FBiH.

Istovremeno, oglasila se i Ustanova Centar za socijalni rad Grada Mostara koja je upozorila roditelje, prosvjednike na odlagalištu Uborak, da djecu ne mogu koristiti za ostvarivanje prosvjednih ciljeva.

-  Molimo da, kao odgovorni roditelji, sklonite svoju malodobnu djecu od ovog i svakog drugog izlaganja javnosti - priopćili su iz spomenutog centra.            

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?