Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Građani BiH su treći najpesimističniji u svijetu

18. veljače 2018. u 19:19 0 komentara 125 prikaza

Građani BiH su treći najpesimističniji u svijetu kada je riječ o očekivanjima u ovoj godini, pokazalo je to tradicionalno istraživanje svjetski poznate agencije „Gallup International“.

Ipak najpesimističniji su građani Italije, zatim Grčke, a na trećem mjestu s rezultatom od - 18 su bh. građani. Točnije na pitanje hoće li ova godina biti bolja, lošija ili ista kao prošla, tek 20 posto ispitanih bh. građana kazalo je da su optimistični i da će 2018. biti bolja, 38 posto su izrazito pesimistični u svojim očekivanjima i predviđaju lošiju godinu od prethodne. Čak 41 posto bh. građana smatra da će ova godina biti ista kao i prošla, dok dva posto nije znalo odgovoriti na ovo pitanje, piše Avaz. 

Također bh. građani prema svojim očekivanjima u ekonomskom planu spadaju u top deset svjetskih pesimista. Na pitanje hoće li 2018. biti godina ekonomskog napretka, ekonomskih poteškoća ili će ostati ista, tek 13 posto ispitanih smatra da će doći do ekonomskog napretka. Čak 40 posto smatra da će 2018. biti ekonomski teža godina, a 45 posto odgovorila je da ne očekuje promjene u odnosu na 2017. godinu. Dok tri posto ispitanih nije moglo odgovoriti na ovo pitanje.

Sociolog Esad Lukač za Avaz je kazao da se sjeća 80-tih godina prošlog stoljeća kad su se tek počela raditi ova istraživanja u BiH, a točnije u Jugoslaviji.

- Tad je Jugoslavija bila jedna od najoptimističnijih u svijetu, a posebno se isticala BiH. Ljudi su bili najopušteniji s najmanje stresa, a sad se nalazimo u suprotnoj situaciji i nije čudno da smo među tri najdepresivnija i najpesimističnija naroda u svijetu. Nažalost to je odraz realnog stanja u državi i društvu – smatra Lukač. 

Zanimljiva je statistika još jedne države iz regije, tako se Albanija našla među top deset najoptimističnijih država u svijetu. S ukupnim rezultatom od + 43, čak 57 posto Albanaca očekuje bolju godinu od prethodne, dok 14 posto je pesimistično. Zatim slijedi Makedonija s optimističnim predviđanjima kod 46 posto ispitanih, Hrvatska sa 39 posto i Srbija sa 34 posto.

- Kada je riječ o cijelom svijetu, optimistične prognoze na 2018. godinu dalo je ukupno 39 posto ispitanih, dok je pesimističnih bilo 23 posto. Ovakvi pokazatelji prema analizi stručnjaka „Gallup International“ su najniži u posljednje tri godine – navodi se u istraživanju.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.