idealno za ljubitelje tjestenine

Gotovo u pola sata: Zdrave verzije bolonjeza, lazanja i carbonare

17.12.2021.
u 13:47

Volite tjesteninu, ali pazite na liniju? Uz ove zdrave verzije ne morate se odreći omiljenih jela.

Teško je ponekad iskombinirati zdravu i uravnoteženu prehranu i ljubav prema tjestenini. Srećom, postoje zdravije verzije recepata koje neće zasmetati svom vašem trudu u teretani.

Zdrava verzija bolonjeza

Za ovo vam treba samo pola sata, fino je i zdravije od klasičnog bolonjeza.

Potrebno:

– žlica maslinovog ulja
– jedna manja mrkva, nasjeckana
– 400 grama pelata
– pola vezice bosiljka
– 500 g mljevene junetine
– 400 g špageta ili druge dugačke tjestenine
– 25 g krušnih mrvica

Priprema:

U dubljoj tavi zagrijte maslinovo ulje i tome dodajte mrkvu te pustite da se prži pet minuta kako bi omekšala. Dodajte pelate i kuhajte još pet minuta te preko toga prelijte sokk od pelata i pustite da se krčka 15 minuta. Sve skupa izblendajte.

Na tavi prepržite mjeveno meso i tome dodajte prethodno spravljeni umak. Stavite kuhati tjesteninu, kada je gotova ocijedite je, ali sačuvajte malo vode u kojoj se kuhala. Tjesteninu stavite u umak i dodajte vodu od kuhanja ako treba malo prorijediti. Poslužite s listićima bosiljka i krušnim mrvicama.

Zdrava verzija lazanja

Porcija lazanja napravljenih po ovom receptu ima manje od 500 kalorija.

Potrebno:

– žlica maslinovog ulja
– jedan veći luk, nasjeckan
– 320 grama nasjeckane mrkve
– 140 grama stabiljke celera, nasjeckano
– dva lovorova lista
– 500 gramam mljevene junetine
– 3 češnja češnjaka, naribana
– 400 grama nasjeckanih pelata
– 2 žlice paste o rajčica
– žlica i pol vegete
– 400 mililitara poluobranog mlijeka
– 30 grama integranog brašna
– prstohvat muškatnog oraščića (ako imate)
– 6 listovanja lazanja
– 25 grama naribanog parmezana

Priprema: 

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Dok se ona grije na tavi zagrijte ulje i na njemu prepržite luk, mrkvu, celer i jedan od lovorovih listova 8 do 10 minuta, dok ne omekša i ne poprimi lijepu boju. Dodajte meso i češnjak te pržite 5 minuta, dok meso ne poprimi boju. Dodajte pelate, vodu, pastu od rajčica i vegetu. Pustite da zakuha i onda poklopite i pustite da krčka na laganoj vatri 20 minuta.

U međuvremenu, ulijte mlijeko u manju tavu i dodajte brašno te miješajte pjenjačom na laganoj vatri dok više nemate grudica. Tome dodajte drugi lovorov list i prstohvat muškatnog oraščića i kuhajte uz miješanje još 8 do 10 minuta dok se ne zgusne.

Maknite lovorov list iz umaka i bijelog umaka. Trećinu umaka s mesom stavite na dno posude za pečenje i prekrijte s dvla lista za lazanje. Preko toga ponovno stavite umak pa ponovno prekrijte listovima tijesta i na kraju dodajte ostatk umaka i posljednej listove tijesta. To premažite bijelim umakom i posipajte sirom. Pecite 40 minuta dok ne dobije zlatnu boju.

Zdravija carbonara

Ova zdravija, vege verzija carbonare gotova je u pola sata.

Potrebno:

– 4 srednje tikvice
– 300 grama špageta
– 3 veća žutanjka
– 160 grama veganskog parmezana
– žlica maslinovog ulja
– nekoliko listića timjana
– 200 grama smeđih šampinjona
– 4 češnja češnjaka, zgnječena
– mala vezica listova peršina, nasjeckao
– sok pola limuna

Priprema:

Stavite posoljenu vodu za zakuha u velikom loncu. U međuvremenu ogulite, izdubite i narežite na male komade tikvice. Stavite špagete da se kuhaju.

Kako biste napravili kremasti carbonara umak, u zdjelu stavite žutanjke, dodajte polovicu naribanog sira i izmutite vilicom. Dodajte do 3 žlice vode kako biste razrijedili umak. Začinite i stavite sa strane.

U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje te na njemu ispržite tikvice i timjan te tome dodajte papra. Kada tikvice omekane dodajte gljive i pržite 2 do 3 minute, u posljednjoj minuti kuhana dodajte češnjak.

Ocijedite tjesteninu, aliostavite malo vode od kuhanja. Ubacite špagete u tavu s tikicama i gljivama, maknite s vatre te dodajte umak od jaja i sira te vodu od kuhanja. Dodajte tome svježi peršin i limunov sok te sve završite ostatkom naribanog sira. Sve dobro promiješajte, a kako ej sve jo vruće, jaje će se skuhati dok miješate. Ako vas to brine, možete sve vratiti na vatru još minutu, piše BBC Good Food.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?