Dom zdravlja Ljubuški

Gotovo 13.000 fizikalnih terapija u godini, moguća i druga smjena

20.09.2018.
u 08:30

Osim jedanaest različitih odjela u kojima se stanovništvu pružaju različite zdravstvene usluge, u Domu zdravlja Ljubuški djeluju i dva centra - Centar za fizikalnu rehabilitaciju u zajednici i Centar za mentalno zdravlje. Oni su, može se s pravom tako reći, ostavština pokojnog Tome Lučića, nekadašnjeg ravnatelja Doma zdravlja Ljubuški i federalnog ministra zdravstva, koji je prerano otišao - u 47. godini, prije deset godina.

Višednevno čekanje

Lučić je, tada u ulozi ravnatelja Doma zdravlja, uz međunarodnu pomoć i potporu, 1997. godine otvorio Centar za rehabilitaciju u zajednici u čijem su sklopu počeli raditi Centar za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju i Centar za mentalno zdravlje. Bio je to veliki iskorak jer su se zdravstvene usluge koje ta dva centra pružaju za stanovništvo Ljubuškog i cijele zapadne Hercegovine dotad mogle dobiti samo u Mostaru.

U trenutku otvaranja u Centru za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju radila su samo dva terapeuta, uz skromniju opremu u usporedbi s današnjom, a danas rade dva viša fizioterapeuta, dva viša radna terapeuta, tri diplomirana fizioterapeuta, jedan srednji fizioterapeut, jedna medicinska sestra i voditelj Centra, specijalist fizikalne medicine i rehabilitacije dr. Srećko Barić.

Koliko su dr. Barić i njegovi fizijatri dosad uradili na liječenju i rehabilitaciji ljudi, teško je jednim novinskim člankom predstaviti, a na red za terapiju se čeka više dana. U godišnjem izvješću o radu Doma zdravlja Ljubuški stoji da je u 2017. godini urađeno čak 12.900 fizikalnih terapija te da je fizijatar specijalist imao 1975 pregleda. Navodi se i to da u budućnosti postoji mogućnost uvođenja druge smjene za jednog ili dva fizioterapeuta, kako bi se skratilo čekanje pacijenata, te dodatno opremanje uz nabavu novih uređaja.

Različite usluge

U Centru za mentalno zdravlje djeluje Služba za mentalnu rehabilitaciju, a koncipirana je i organizirana tako da se njezin rad temelji na multidisciplinarnom timskom radu stručnjaka različitih profila. U tom timu rade psihijatar, psiholog, logoped, defektolog, socijalni radnik i radno-okupacijski terapeut. U timu nema psihijatra kao stalnog člana tima, nego ima dva psihijatra kao vanjske suradnike, koji dolaze jedanput tjedno. U prošloj godini urađeno je 1049 psihijatrijskih usluga.

Preostali stručnjaci su stalno zaposleni, a dužnost voditelja ove službe u ljubuškome Domu zdravlja obavlja psiholog. U protekloj, 2017. godini bila su 1404 posjeta psihologu, 1462 logopedu, 1028 defektologu-rehabilitatoru, 3750 socijalnom radniku, 1222 radno-okupacijskom terapeutu (da djelatnica nije bila na rodiljskom dopustu, bilo bi ih više), a medicinska sestra je pružila 3850 različitih medicinskih usluga.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?