Gospodarstvo 2016.

Godinu obilježili zastoji na gradnji koridora Vc, početak radova na HE Vranduk i završetak TE Stanari

31.12.2016.
u 08:00

BiH je u 2016. godini, uz sve što se događalo, bila i jedno veliko gradilište na kojem se gradilo, završavalo, ali i kočilo s radovima. Godinu koja je iza nas obilježili su zastoji u radu na nekim od kapitalnih graditeljskih projekata, prije svih, u segmentima cestogradnje, dok su pojedini u segmentima energetike finalizirani i pušteni u rad.

Autoceste, hidroelektrane...

U studenome su JP Autoceste FBiH obznanile kako se, uz radove na čak 15 aktivnih projekata, očekuju i oni na nastavku izgradnje autoceste kroz Hercegovinu. Tom prilikom izražena je nada kako bi izgradnja dionice LOT1 kod Počitelja trebala početi što prije ako suglasnost kreditora bude osigurana na vrijeme. Zanimljivo je spomenuti kako je most Počitelj jedna od najkompleksnijih građevina, odnosno mostova na cijelom koridoru Vc. Most Počitelj je kolosalni objekt dug 945 metara i maksimalne visine 100 metara, s rasponskom konstrukcijom među stupovima od 147 metara. Međutim, s radovima se nije počelo, a Adnan Terzić, vršitelj dužnosti generalnog direktora JP Autoceste FBiH, u više je izjavio kako prepreke koje su se pojavile ranije u izgradnji dionice prema Počitelju još nisu otklonjene te da se na tome intenzivno radi. Podsjećamo, zbog neusvajanja izmjena Zakona o trošarinama i povećanja trošarina na gorivo za 15 feninga od državnog Parlamenta, što je bio jedan od osnovnih uvjeta kreditora za nastavak financiranja izgradnje pojedinih dionica, došlo je do zastoja u radovima na dionicama kroz Hercegovinu. Kad je riječ o ovom projektu, posljednja trasa na autocesti koridora Vc, koja je povučena kod Mostara, izazvala je velike prijepore, što bi cijeli projekt ponovno moglo otegnuti na godine čekanja. Prema predstavljenom mikronacrtu, autocesta bi se trebala doslovno izvijugati kroz vinograde, voćnjake, obiteljska imanja, kroz naselje Malo Polje, dodirnuti dio Blagaja, a posebno je prijeporan dio oko Ortiješa te prigradskih mostarskih naselja Kočine i Opine. Ova je opcija odnedavno aktualna, a žutim markerom povučena je trasa koja se pomiče bliže Neretvi.

Od ostalih kapitalnih projekata, izdvajaju se završetak gradnje na Termoelektrani (TE) Stanari u RS-u, kao i početak radova na Hidroelektrani (HE) Vranduk u FBiH.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?