Od rujna nova američka veleposlanica bi trebala početi mandat u BiH

Godinu nakon odlaska Moona, SAD šalje Maureen E. Cormack u BiH

Veleposlanica
Foto VL
02.08.2014.
u 14:28

Procedura se privodi kraju nakon što je predsjednik SAD-a Barack Obama krajem 2013. predložio imenovanje

Američki predsjednik Barack Obama predložio je Maureen Elizabeth Cormack za novu veleposlanicu u BiH još krajem prošle godine. Nominacija je nakon toga upućena američkom Senatu koji je trebao potvrditi imenovanje. I od tada se čeka konačna odluka.

Donosi poruke SAD-a

Kako doznaje Večernji list BiH, sva procedura je privedena kraju i Maureen Elizabeth Cormack bit će nova veleposlanica u BiH. Naš izvor iz SAD-a nam je kazao kako se očekuje da već od rujna počne mandat u BiH. Prethodni veleposlanik Patrick Moon otišao je iz BiH krajem kolovoza prošle godine, a dužnost otpravnika poslova od tada obavlja Nicholas Hill. Američko Veleposlanstvo u BiH tako je već godinu dana bez veleposlanika. - Želimo da veleposlanica dođe što prije, nemamo dovoljno osoblja i, vjerujte, pozdravljamo njen dolazak što je prije moguće! Možda ćemo imati više informacija u kolovozu, kazao je u nedavnom intervjuu za Nezavisne novine Nicholas Hill, otpravnik poslova Veleposlanstva SAD u Sarajevu. Dolazak Maureen Elizabeth Cormack u BiH mnoge će stvari pokrenuti, a donijet će i nove poruke vezane uz američki stav oko budućnosti BiH i napretka. Uskoro se očekuje, a kako naši izvori iz SAD-a tvrde, tijekom kolovoza i završetak svih procedura u Senatu i BiH kako bi veleposlanica došla što prije.

Posebne veze s BiH

Maureen E. Cormack obratila se prije nekoliko mjeseci Odboru za vanjske poslove američkog Senata. - SAD je investirao mnogo u BiH s namjerom da se ojača demokracija, ljudska prava i ekonomija u BiH i zahvaljujući tome država je napredovala. Međutim, ne možemo odbaciti rizik od nazatka. BiH i SAD imaju posebnu vezu jer smo pomogli da se završi rat - kazala je Cormack. Najavila je da će raditi izravno s građanima BiH. Kazala je da podržava želje BiH da se priključi EU i NATO-u. - Ustavne promjene su neophodne za EU i napredak države, navela je Cormack. Predsjednik Odbora senator Markey kazao je za veleposlanicu Cormack da vjeruje kako će ona svojim liderstvom snažno doprinijeti misiji State Departmenta i u svom novom angažmanu u BiH. Ne treba sumnjati da predstavnicu najveće svjetske sile u iduće tri godine dok bude vodila najveće Veleposlanstvo SAD-a na zapadnom Balkanu očekuju brojni izazovi. BiH je suočena s unutarnjim problemima i nenapretkom prema EU, a upravo u mjesecu kada bi trebala doći u BiH počinje i predizborna kampanja. Cormack je radila za State Department i bila zamjenica koordinatora odjela za međunarodne informacijske programe pri Državnom tajništvu. Radila je i kao direktorica Ureda za pitanja Zapadne Europe od 2009. do 2010., kao i zamjenica direktora Ureda za korejska pitanja od 2006. do 2009., navodi se između ostaloga u njenoj biografiji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?