Neurogerijatrija/neurologija

Godine nisu ograničenje za tjelesnu aktivnost

23.02.2019.
u 09:30

Na Akademiji nauka i umjetnosti BiH u Sarajevu održan je simpozij Neurogerijatrija/neurologija starije životne dobi, čiji je cilj podignuti svijest o pravilnim načinima života osoba starije životne dobi, piše Večernji list BiH. 

Epidemiološki pokazatelji

Izlaganja su imali istaknuti stručnjaci iz referentnih područja, govorilo se o poteškoćama s kojima se susreću osobe dobi od 65 godina i više, primjerice poremećajima hoda i ravnoteže, promjenama termoregulacije, fizičkoj aktivnosti, demenciji nakon moždanog udara i zdravlju mozga. Predstavljeni su i epidemiološki pokazatelji zdravlja starijih osoba na području FBiH sa zabrinjavajućim podacima kako se tek 15 posto stanovništva starije životne dobi bavi tjelesnim vježbama. Akademkinja Ljerka Ostojić, koja je uime Odbora za gerontologiju i gerijatriju medicinskog odjela ANU-a BiH, organizatorica simpozija, ističe kako je za kvalitetan život starijih osoba ključna kako fizička tako i mentalna aktivnost. - Smatra se kako je čovjek sposoban za tjelesnu aktivnost sve dok živi te da godine nisu ograničenje ako se tjelesne aktivnosti prilagode aktualnome funkcionalnom i zdravstvenom statusu. Redovito vježbanje i održavanje aktivnog načina življenja pridonose prosječno očekivanom trajanju života odnosno aktivnoga životnog vijeka, opće kondicije i poboljšanja kardiorespiratorne sposobnosti, održanje i poboljšanje mišićne i koštane mase, mišićne jakosti, fleksibilnosti i ravnoteže - naglašava akademkinja Ostojić.

Povećati stupanj zdravlja

Jedna od glavnih poruka održanog simpozija upućena je svim starijima od 65 godina, a to je da se bave sportsko-rekreacijskim aktivnostima. Specifični zdravstveni ciljevi tjelesno aktivnog načina življenja su: očuvanje i povećanje stupnja zdravlja, prevencija razvoja kroničnih bolesti, doprinos liječenju i rehabilitaciji kroničnih bolesti, očuvanje tjelesne spremnosti, kognitivnog zdravlja i sposobnosti samostalnog življenja u starosti, produljenje aktivnog životnog vijeka i osiguranje kvalitete života. Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti BiH akademik Miloš Trifković govorio je o aktivnostima i postignućima Akademije. - Trenutačno se na Odjelu medicinskih znanosti vodi šest znanstveno-istraživačkih projekata, i to je jedan od najvećih rezultata koje je Akademija postigla u prethodnom razdoblju. Uspjeli smo iz faze rekapituliranja znanja prijeći u fazu proizvodnje znanja, i to je ozbiljno dostignuće cijele Akademije i svih njezinih članova. U ovo se ubraja, kao važan dio, projekt akademkinje Ljerke Ostojić “Fizička aktivnost, mentalna aktivnost, posebnosti prehrane i kvalitete života osoba starije dobi”. Projekt je potpomoglo Federalno ministarstvo prosvjete i znanosti s ministricom Elvirom Dilberović, a odvija se u sklopu Odbora za gerontologiju i gerijatriju medicinskog odjela ANU-a BiH. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?