Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Globalni indeks terorizma: BiH ostvarila najveći napredak u ovoj godini

25. studenoga 2020. u 18:51 0 komentara 456 prikaza
Foto: IEP

Broj žrtava terorizma u svijetu opao je petu godinu uzastopno, ali je broj napada ekstremne desnice porastao za 250 posto, do razine koja nije viđena u posljednjih 50 godina, pokazuje Globalni indeks terorizma 2020, uz procjenu kako je vrlo izvjesno da će pandemija dodatno potaknuti taj trend.

Broj žrtava terorističkih napada širom svijeta opao je 2019. godine za 15 posto na manje od 14.000, što je 59 posto manje nego 2014. godine, pokazalo je istraživanje koje je objavio Institut za ekonomiju i mir (IEP).

U istraživanju IEP, čije je sjedište u Sydneyu, navodi se da se terorizam druge uzastopne godine najviše smirio na Bliskom istoku i u Sjevernoj Africi. U tim regijama je najmanji broj ubijenih još od 2003. godine, a pandemija bi lako mogla to produžiti, javlja N1. 

U studiji su analizirani trendovi globalnog terorizma i sastavljena je rang lista zemalja po ugroženosti od terorizma u 2019. godini po broju žrtava i materijalnim gubicima.

 | Autor : IEP Foto: IEP

Na rang listi zemalja u šest kategorija, prva tri mjesta, kao zemlje s visokim utjecajem terorizma zauzimaju Afganistan, Irak i Nigerija.

Slijedi grupa od 17 zemalja, predvođenih Sirijom, u kojima je utjecaj terorizma visok. U toj grupi nema europskih zemalja.

U grupu od 27 zemalja gdje terorizam ima srednji efekt svrstane su i SAD, Rusija, Ukrajina, Francuska, Velika Britanija i Grčka.

Među 32 zemlje za koje je ocijenjeno da je utjecaj terorizma mali su Njemačka, Italija, Nizozemska, Irska, Belgija, Švedska, Španjolska, Kanada i Australija i Japan.

Gotovo sve zemlje Zapadnog Balkana, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, ušle su u grupu od 55 država u kojima terorizam ima mali efekt, s izuzetkom Kosova koje su autori, kao i Hrvatsku i Sloveniju, svrstali u među 29 u kojima, kako se navodi, nije ustanovljen efekt terorizma.

Bosna i Hercegovina na 95. mjestu, dijeli mjesto s Albanijom. U našoj zemlji se stanje popravilo pa je BiH napredovala za sedam pozicija u odnosu na 2019. godinu.

"Bosna i Hercegovina je zabilježila najveći napredak u 2019. godini, prateći Austriju i Švedsku. Zabilježena su samo dva teroristička napada, bez smrtnih ishoda", navodi se u izvješću.

Po ocjeni autora studija, smanjenje broja terorističkih napada može se u najvećoj mjeri pripisati smanjenju teritorije koju je okupirao ekstremistički ISIL i deeskalaciji sukoba na Bliskom istoku.

Međutim, sada se bilježi više terorističkih napada ekstremne desnice nego ikada u posljednjih 50 godina, samo prošle godine ih je bilo 13 u kojima je ubijeno više od deset ljudi.

"Na počeku novog desetljeća vidimo i nove terorističke pretnje. Uspon ekstremno desničarskog terorizma na Zapadu i slabljenje u Sahelu najbolji su primeri", izjavio izvršni direktor IEP Stiv Kilelea.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.