Naslovnica Vijesti

GIKIL: Projekti sigurnosti i zaštite okoliša pokazuju prve rezultate

14. rujna 2018. u 18:39 0 komentara 30 prikaza

Realizacija projekata s ciljem osiguranja sigurnog i okolinski prihvatljivog rada Global Ispat Koksne Industrije (GIKIL) d.o.o. Lukavac provodi se planiranom dinamikom, a na terenu su vidljivi i prvi značajni rezultati, priopćeno je iz te kompanije.

Na mjestu nesreće, koja se u GIKIL-u dogodila tijekom vršenja sanacijskih radova početkom kolovoza, vrši se montaža potpuno novih rezervoara, a u međuvremenu je potpisan i ugovor za izradu novog zahtjeva za izdavanje okolinske dozvole s institutom „Kemal Kapetanović“ iz Zenice, kao ovlaštenom ustanovom od strane Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

- Stari rezervoari su izmješteni, kompletno područje je očišćeno tako da smo već krenuli i s ranije najavljenom instalacijom novih. Trenutno se radi na montaži potpuno novih rezervoara R24 i R27, dok se paralelno završava i proces nabavke i dopreme preostalih.

S druge strane, što smo također najavili, angažirali smo certificiranu konzultansku kuću pomoću koje nastojimo, u najkraćem mogućem dozvoljenom roku, aplicirati s novim zahtjevom za izdavanje okolinske dozvole, koja će zadovoljiti sve neophodne kriterijume - kazao je menadžer za okoliš Jasmin Imširović.

Radne aktivnosti u kompaniji obuhvaćaju sve tvornice i postrojenja u GIKIL-u, odnosno sve ključne točke definirane šestomjesečnim planom koji, po riječima izvršnog direktora Suada Imamovića, trenutno obuhvaća čak 47 projekata.  

- Plan za siguran i okolinski prihvatljiv rad GIKIL-a kojeg smo prezentirali predstavnicima županijskih i federalnih vlasti (uključujući i resorna ministarstva) prvenstveno je sadržavao 45 projekata, a naknadno smo listi pridodali još dva važna projekta.

Nakon što su određeni lideri projekata i timovi, sastavljeni od naših iskusnih inženjera, većina projekata je odmah pokrenuta, a jedan dio kao što je kontinuirani monitoring emisija na dimnjacima Energane i Koksare, paralelan rad dvije linije amonsulfata, elektrofileri, već je i završen. Radimo odlučno i ozbiljno, naredni tjedan završavamo još dva značajna projekta, planirana dinamika ide svojim tijekom i sigurni smo da će to uskoro biti prepoznato od svih - pojašnjava Imamović.

Kako je istaknuto, priča o ulaganju u GIKIL-u ovdje se ne završava.

- Osim navedenih hitnih projekata čija realizacija se odnosi na kratkoročno razdoblje od šest mjeseci, a projektirana vrijednost iznosi gotovo šest milijuna maraka, GIKIL će definirati i dugoročni plan aktivnosti, koji će biti sastavni dio zahtjeva za izdavanje nove okolinske dozvole – navodi u priopćenju iz te kompanije. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.