granična policija

Galić: Zbog manjka ljudi ne možemo otvoriti sve trakove na Bijači, Rači...

31.07.2018.
u 19:00

Brojni vozači posljednjih dana žale se na gužve na graničnim prijelazima, posebno ističući Granični prijelaz Bijača, na kojem, od pet prometnih trakova, radi samo jedan. Iz Granične policije BiH navode kako je razlog takvoj situaciji nedostatak graničnih policajaca te neusvajanje nove sistematizacija.

- Međunarodni granični prijelaz Bijača obuhvaćen je postojećom sistematizacijom, ali ne kao novoizgrađeni prijelaz s pet ulaznih i izlaznih trakova. Na tom prijelazu angažirani su službenici Postrojbe granične policije Doljani sukladno navedenim okolnostima. Granična policija BiH nema dovoljan broj službenika u potpunosti koristiti sve kapacitete na tom novoizgrađenom prijelazu, a pogotovo s obzirom na aktualnu situaciju - navodi Zoran Galić, ravnatelj Granične policije BiH.

Uz MGP Bijača, slična je situacija i s drugim suvremenim prijelazima u BiH, kao što su Rača, Orašje, Karakaj i Velika Kladuša. - Ni na navedenim graničnim prijelazima, uslijed nedostatka službenika, nismo u mogućnosti u potpunosti koristiti sve infrastrukturne kapacitete - objašnjava Galić.

Dodaje kako je Granična policija BiH prijedlog novog pravilnika o unutarnjoj organizaciji uputila u proceduru usvajanja prema Vijeću ministara BiH. U novom pravilniku predviđen je dodatan broj policijskih službenika koji bi bili angažirani kako na poslovima graničnih provjera tako i u nadzoru graničnog pojasa. Podsjeća kako Granična policija BiH ima 1897 policijskih službenika. Prema postojećoj sistematizaciji, trenutačno joj nedostaje 529 službenika, s tim da je postojeći pravilnik o unutarnjoj organizaciji Granične policije BiH donesen u vrijeme kada Republika Hrvatska nije bila zemlja članica Europske unije, kada je bilo mnogo manje prometa u zračnim lukama i nije bilo naznake o migrantskoj krizi.

- Sukladno međunarodnim sporazumima i odlukama Vijeća ministara BiH, u BiH je uspostavljeno 55 međunarodnih i 23 granična prijelaza za pogranični promet na kojima poslove obavljaju policijski službenici Granične policije BiH. Broj policijskih službenika angažiranih na poslovima graničnih provjera i nadzora državne granice ovisi o aktualnim potrebama, a kao primjer navodim povećanu frekvenciju prometa tijekom blagdana ili ljetne turističke sezone ili aktualnu situaciju s enormno pojačanim pritiskom migranata na granici sa Srbijom i Crnom Gorom. Broj policijskih službenika u nadzoru graničnog pojasa određuje se sukladno mogućnostima, na osnovi analize rizika i sukladno aktualnoj situaciji u vezi s migrantima - navodi ravnatelj GP-a BiH. Podsjetivši kako je u prethodnom razdoblju veći broj policijskih službenika GP BiH interno preraspoređen na poslove pojačanoga nadzora državne granice u postrojbe na granici sa Srbijom i Crnom Gorom.

- Istodobno mi smo suočeni s pojačanom frekvencijom prometa, kao i činjenicom da je određeni broj policijskih službenika angažiran na graničnim prijelazima za pogranični promet koji su tijekom ljetne sezone prekategorizirani u međunarodne granične prijelaze, zbog čega smo izvršili dodatne preraspodjele službenika - kaže Galić. Osvrnuo se i na površinu zelene granice koju trenutačno pokriva jedan policijski službenik.

- Ako govorimo o nadzoru granice, možemo reći da u prosjeku Granična policija BiH ima jednog policijskog službenika na 33 kilometra granice. Taj problem pokušavali smo nadomjestiti korištenjem suvremene specijalističke opreme, a u prethodnom razdoblju dobili smo i ispomoć u nadzoru granice sa Srbijom i Crnom Gorom od kolega iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, Državne agencije za istragu i zaštitu, Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske i Policije Distrikta Brčko BiH - zaključio je Galić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?