Komentar na odgovor Ureda člana Predsjedništva BiH

Galić: Poslije ovakvog Odgovora od strane Ureda Željka Komšića preostaje samo da se uključi Tužiteljstvo BiH

05.12.2023.
u 13:41

Zamjenik ministra obrane Bosne i Hercegovine, Slaven Galić, uputio je javnosti, ali i najvišim diplomatskim tijelima u BiH dopis u kojem "ukazuje na drastično kršenje zakona i procedura propisanih Zakonom o obrani BiH i Zakonom o službi u OS BiH pri imenovanju generala u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine".

Nakon Galićevog dopisa, reagirao je ured člana Predsjedništva BiH, Željka Komšića.

Potom je reagirao zamjenik ministra obrane BiH, Slaven Galić, čiji komentar dostavljamo u cijelosti.


"Ured člana Predsjedništva BiH poziva se na članak 12. točke i), j) i k) Zakona o obrani BiH kojim su propisane nadležnosti Predsjedništva BiH oko imenovanja, promicanja i smjenjivanja generala u OS BiH. 

U svome Odgovoru Komšićev ured napominje da je imenovanje generala isključiva nadležnost Predsjedništva BiH. Rječ isključivo u hrvatskome jeziku znači samo, jedino, exskluzivno, što znači da u ovome slučaju članak 12. Zakona o obrani BiH isključuje sve ostale članke Zakona o obrani BiH koji uključuju Ministarstvo obrane BiH u proces imenovanja generala. 
Radi se o članku 15. točke g) navedenoga Zakona temeljem kojega Ministar obrane Bosne i Hercegovine predlaže postavljenje, promicanje i smjenu generala. Jedan članak zakona ne može isključivati drugi članak istoga zakona. 
Komšićev ured navodi da General Stojčić nije imenovan zato što nema odgovarajuću školsku spremu. Ovdje se radi o apsurdu. General Stojčić je već General, kako i sam Komšićev ured tvrdi. Istoga nije trebalo imenovati jer je već imenovan. U vrijeme predsjedničkih mandata Željka Komšića i to od 2010. godine do 2018. godine Marko Stojčić je bio general. Tada taj isti Ured nije dovodio u pitanje stručnost generala Stojčića. I u tome razdoblju general Stojčić je premještan i postavljan od strane Predsjedništva, jedina razlika je što je tada sve odrađeno po Zakonu o obrani BiH, uvažavajući prijedlog Ministra obrane. U tome vremenu Komšićev ured očito nije imao svoga kandidata.

Komšićev ured nije dao odgovor zašto isključuje primjenu članka zakona kojega su prekršili (članak 15. točke g) Zakona o obrani BiH)? Zašto su postavili brigadira Martina Propadala na mjesto generala ako se nije našao u dostavljenom prijedlogu Ministarstva obrana. 

Radi se o nezakonitome činu. Kako se uopće našlo ime Martina Propadala pred članovima predsjedništva ako nije zakonito predložen od strane Ministarstva obrane. To je pitanje za Tužiteljstvo BiH. 

Zašto su smjenili i umirovili generala Marka Stojčića ako to nije bio prijedlog Ministra obrane? 

U Odgovoru iz Ureda Željka Komšića naveli su da je Stojčić ispunio uvjete za umirovljenje. Članak 48.stavak (2) Zakona o službi u OS BiH propisuje uvjete za starosnu mirovinu te nalaže da se izuzetno, na prijedlog ministra Obrane, osoba koja ima čin generala,bez obzira na godine starosti i godine mirovinskog staža može umiroviti. I u ovome slučaju izostao je prijedlog Ministra te je ponovno prekršen članak zakona

Postavlja se pitanje jeli na snazi potpuno bezvlašće u kojeme svatko može predlagati generale članovima Predsjedništva BiH kršeći zakonske odredbe. U dostavljenom Odgovoru od strane Ureda Željka Komšića evidentno je da isti nisu niti pokušali demantirati povredu članaka Zakona o obrani i Zakona o službi u OS BiH. Isti su samo proširili svoje nadležnosti dodavanjem riječi isključivo koju Zakon o obrani BiH ne prepoznaje. Ponovno postavljam pitanje dali je ovim činom potpuno stavljen van pravne snage Zakon o obrani BiH i Zakon o službi u OS BiH. Poslije ovakvog Odgovora od strane Ureda Željka Komšića preostaje samo da se uključi Tužiteljstvo BiH i formira predmet", stoji u reagiranju kojega potpisuje zamjenik ministra obrane BiH mr.sc. Slaven Galić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije