Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Gadžić: Predsjednik sindikata tražio 8 500 eura za zaposlenje u Aluminiju

22. lipnja 2018. u 16:08 0 komentara 1130 prikaza

Direktor Aluminija d.d. Mostar Mario Gadžić održao je u petak izvanrednu konferenciju za medije zbog otkrića o iznudi novca za zapošljavanje u toj tvrtki, kao i zbog najave Nadzornoga odbora da će biti smijenjen s mjesta direktora spomenutog društva.    

Gadžić je tim povodom pozvao Vladu FBiH kao, kako je kazao, jedinog kompetentnog vlasnika tog poduzeća, da žurno reagira te razvlasti Nadzorni odbor Aluminija d.d. Mostar.

Iznudu je, kako je ustvrdio, provodio predsjednik Nezavisnoga sindikata zaposlenika (NSZ) Aluminija Romeo Biokšić što je, po njegovim riječima, tajno snimljeno na audio snimci.

- Nakon što sam dobio na uvid dokaz (audio snimku) da predsjednik NSZ-a Romeo Biokšić traži od određenog pojedinca 8 500 eura za zaposlenje u Aluminiju, o svemu sam izvijestio Nadzorni odbor koji je danas održao izvanrednu sjednicu po tom pitanju. Na toj sjednici nisu razmatrali dostavljene dokaze, a meni nisu dopustili prisustvovanje sjednici, nego su me na kraju pozvali i rekli da ću u ponedjeljak biti smijenjen s mjesta direktora Društva - istaknuo je Gadžić.

Dodao je kako je 'ostao šokiran i u nevjerici' postupcima Nadzornog odbora.

- Pošto je riječ o ozbiljnim kriminalnim djelima, dostavljam vam svima na uvid izvješća koja sam dostavio Nadzornom odboru i audio snimku s dokazom o iznudi koju je provodi Romeo Biokšić, a koja je potpuno ignorirana od strane spomenutog odbora - objavio je Gadžić prethodno u elektronskoj poruci upućenoj cjelokupnom radničkom kolektivu. 

Spomenuo je i to kako nije bio pozvan ni na zadnje dvije sjednice Nadzornog odbora te da je od jednog člana tog odbora dobivao i fizičke prijetnje.

Komentirajući navodne izjave predsjednika Nadzornoga odbora Aluminija d.d. Mostar Dalibora Miloša da mora biti smijenjen zbog 43 milijuna maraka duga tog društva, Gadžić je ustvrdio kako je dolaskom na čelo Aluminija zatekao gubitke od cca 300 milijuna maraka te da su Društvu bili blokirani računi te najavljen stečaj.

- Podsjetio je kako je 2016. godine došao u Aluminij kako bi zaustavio "ovakve radnje" te da se na sve načine, kako kaže, s timom ljudi i zaposlenicima borio da se provede restrukturiranje Društva te da se, uz potporu Vlade FBiH, to društvo izvede iz krize.

Istaknuo je kako je restrukturiranje tog društva velikim dijelom i uspjelo te da su u zadnje vrijeme dobili veliku potporu Vlade FBiH.

Direktor mostarskog Aluminija kao jedinu mogućnost za rješavanje cjelokupne problematike te kompanije, vidi u rješavanju duga prema Elektroprivredi HZ HB te u potpori vlasnika ili investitora u obrtnom kapitalu, koji bi, po njegovom mišljenju, omogućio Aluminiju da samostalno, odgovorno i tržišno može ugovarati električnu energiju na dulje rokove.

 

Direktor je danas cjelokupnomu radničkom kolektivu poslao e-poruku sljedećeg sadržaja:

"Poštovani kolegice i kolege,

nakon što sam dobio na uvid dokaz (audio snimku) da predsjednik NSZ-a Romeo Biokšić traži od određenog pojedinca 8500 eura za zaposlenje u Aluminiju, o svemu sam izvijestio Nadzorni odbor koji je danas održao izvanrednu sjednicu po tom pitanju. Na toj sjednici nisu razmatrali dostavljene dokaze, meni nisu dopustili prisustvovanje sjednici, nego su me na kraju pozvali i rekli mi da ću u ponedjeljak biti smijenjen s mjesta direktora Društva. Prof. dr. Zdenko Klepić napustio je sjednicu NO i rekao da ne želi sudjelovat u tim radnjama. Pošto je riječ o ozbiljnim kriminalnim djelima, dostavljam vam svima na uvid izvješća koja sam dostavio NO-u i audio snimku s dokazom o iznudi koju provodu Romeo Biokšić, a koja je potpuno ignorirana od strane NO-a.
Ostavljam vam svima da sami izvedete zaključak.
S poštovanjem, Mario Gadžić"

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.