Znanstveni skup

Fra Didak Buntić spasio 17.000 djece od gladi za vrijeme I. svjetskog rata

07.10.2017.
u 10:00

Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru bio je u petak domaćin znanstvenog skupa u povodu obilježavanja 100. godina od spašavanja gladne djece u Hercegovini tijekom Prvog svjetskog rata (1917. - 2017.). Na skupu su, uz početno obraćanje dekana Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Ivice Musića, govorili Fra Robert Jolić, Zlatko Matijević, Šimun Novaković, Stjepan Matković, Fra Marinko Šakota, piše Večernji list BiH.

Okupljanje djece

Govorilo se o važnoj ulozi Fra Didaka Buntića u spašavanju djece s prostora Hercegovine za vrijeme Prvog svjetskog rata, kada je na tim prostorima vladala velika glad. “Treba spomenuti izuzetnu ulogu Fra Didaka Buntića koji je u suradnji s karitativnim društvima tog vremena u Hrvatskoj uspio organizirati na terenu akciju okupljanja djece i prebacivanje u Hrvatsku kako bi preživjeli. Riječ je zaista o posebnoj epizodi Prvog svjetskog rata i rijetke su zemlje u Europi mogle svjedočiti takvom pothvatu i spašavanju djece”, rekao je jedan od predavača, Stjepan Matković. Koliki je broj takve djece do danas nije moguće odrediti jer ne postoje pouzdani podaci, a pretpostavlja se da se radi o 17.000 djece. Fra Robret Jović u svojem izlaganju naveo je podatke koje je pronašao u maticama Mostarsko-duvanjske biskupije. “Prema upisanim u matice, oko 300 ljudi umrlo je od gladi, a pretpostavlja se da je stvaran broj oko 600 preminulih.

Pokušao je pronaći rezultate za poginule u Prvom svjetskom ratu. - Pronašao sam imena 1180 muškaraca iz zapadne Hercegovine, a kada bismo imali sve sačuvane matice i kad bi svi poginuli bili upisani, vjerojatno bi ta brojka iznosila 2000. Španjolska bolest se pojavila pri kraju Prvog svjetskog rata, a od nje je na prostoru zapadne Hercegovine umrlo 3179 osoba”, kazao je fra Jolić. Postoje i oni koji nisu upisani, tako da se pretpostavlja da je riječ o oko 4000 ljudi.

Tematski bogat skup

“Fra Didak Buntić je svojim velikim autoritetom i vezama u ondašnjoj Monarhiji u Zagrebu i svojim akcijama spasio velik broj djece tako što ih odveo u one dijelove Hrvatske gdje je bilo hrane i tako ih spasio od sigurne smrti”, rekao je Zlatko Matijević s Instituta za povijest iz Zagreba. “Istina, broj prijavljenih izlagača za današnji skup relativno je malen. Pretpostaviti je da je razlog tome iznimno velik broj dosadašnjih istraživanja i publiciranja spoznaja vezanih uz lik i djelo Fra Didaka Buntića, ali brojnost ne jamči kakvoću. Sami naslovi izlaganja govore o tematski bogatom skupu”, kazao je dekan Musić. Organizatori skupa su bili Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru, HKUD “Didak” i Hrvatski institut za povijest iz Zagreba.•     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije