do svetišta sv. Ivana Krstitelja u Podmilačju

FOTO Vjernici iz Kotor Varoša i Banja Luke krenule na dvodnevno hodočašće u 'Bosanski Jordan'

Foto: Samostan Petrićevac
1/5
23.06.2024.
u 09:06

Banjolučki hodočasnici u ova dva dana proći će rutu uzvodno Vrbasom i njezinim kanjonom, dok će oni iz Kotor Varoša proći kroz Sokoline, Skender Vakuf i Dobretiće, sve do jednog zajedničkog cilja- Bosanskog Jordana.

Dvije hodočasničke skupine jedna veća iz Kotor Varoša i jedna manja skupina iz Banja Luke, točnije iz Franjevačkog samostana na Petrićevcu, su jučer rano ujutro krenule na hodočašće u Podmilačje.

Hodočasnici s Petrićevca svoje su hodočašće započeli svetom misom u 07:00 sati u samostanskoj i župnoj crkvi sv. Ante na Petrićevcu koju je predvodio fra Domagoj Šimić – gvardijan, nakon čega su se uputili na dvodnevni hod prema prema najstarijem svetištu u BiH, svetom Ivi u Podmilačje, objavio je Samostan Petrićevac.

„Jer upamtimo svoje hodočašće započinjemo svetom misom, svetom misom ćemo ga i završiti na našem cilju“, istaknuo je fra Domagoj u kratkom nagovoru na početku sv. mise.

Grupa hodočasnika iz Kotor Varoša, na čelu sa župnikom fra Zoranom Mandićem, imala je u 08:00 sati kratku molitvu i blagoslov za sretan put koju je predvodio fra Tomislav Svetinović, samostanski i župni vikar na Petrićevcu, te upravitelj župe u Sanskome Mostu. Oni su svoju hodočasničku misu prvog dana svoga dvodnevnog pohoda imali u župi Sokoline koja se nalazi na njihovoj ruti prema Podmilačju.

 

Foto: Samostan Petrićevac

 

Konačni cilj obje skupine jest stići u svetište franjevačke provincije Bosne Srebrene, ono najstarije nemarijansko, sv. Ivana Krstitelja u Podmilačju kojega od milja vjernici nazivaju „Bosanskim Jordanom“.

Važno je napomenuti kako je skupina s Petrićevca potaknuta gvardijanom fra Domagojem prije pet godina brojala svega četiri člana, da bi se s ovogodišnjim hodočašćem broj popeo na njih tridesetak. Također je bitno napomenuti kako ova skupina s Petrićevca nije jedina koja hodočasti iz Banja Luke kako bi se utjecala sv. Ivi i njegovom moćnom zagovoru kod Boga.

Hodočasnici iz Kotor Varoša imaju daleko dužu tradiciju, te je i njihov broj u početku bio znatno manji nego danas, no on se iz godine u godinu popeo na današnju brojku od nekoliko stotina vjernika.

U razgovoru s hodočasnikom iz Kotor Varoša vidi se kako se javlja želja pojedinih da u narednim godinama potaknu na hodočašće svoju djecu i unuke, što je uistinu najljepši primjer prenošenja kršćanske tradicije s koljena na koljeno.

Banjolučki hodočasnici u ova dva dana proći će rutu uzvodno Vrbasom i njezinim kanjonom, dok će oni iz Kotor Varoša proći kroz Sokoline, Skender Vakuf i Dobretiće, sve do jednog zajedničkog cilja- Bosanskog Jordana, objavio je Samostan.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije