Prizori za pamćenje

FOTO: Posjetili smo Spiez – Slikoviti gradić u Švicarskoj okružen Alpama, prelijepim jezerom i vinogradima

30.06.2022.
u 11:13

Slikoviti gradić u Švicarskoj okružen Alpama, prelijepim jezerom i vinogradima, dvorac koji očarava...

Na obali prelijepog jezera Thun u švicarskom kantonu Bern smjestio se slikoviti gradić po imenu Spiez, piše Večernji list BiH. Dolaskom u ovaj bajkoviti kraj zatekli smo prizore za pamćenje - dvorac s crkvicom okružen plavim jezerom s jedne strane te prostranim vinogradima s druge strane u čijoj se pozadini oslikavaju moćni alpski vrhovi.

Prirodne ljepote

Mjesto koje na prvu ostavlja bez dana tako da ne čudi što lokalci Spiez nazivaju najljepšim zaljevom u Europi. Iako je riječ o manjem gradu, Spiez predstavlja važno željezničko čvorište pa iz njega možete putovati na brojne destinacije u Švicarskoj, između ostaloga, i u Zürich i u Bern. Valja istaknuti kako su izgradnja željeznice, ali i autoceste koja se nalazi u samoj blizini uvelike pomogle turističkoj industriji, ali i ostatku grada u osjetnom rastu i razvoju. Uz željezničku stanicu nalazi se vidikovac s kojega se pruža prekrasan pogled na ovo živopisno mjesto, a koji je nezaobilazna destinacija za brojne turiste i “check point” za prekrasne snimke i fotografije. Ipak, najljepša razglednica koja će vas dočekati zasigurno su dvorac i dvorska crkva koji su dio švicarske baštine od nacionalnog značaja. Dvorac je izgrađen tijekom 12. i 13. stoljeća, a vlasnik je bila plemićka obitelj Strättlingen koja ga je u 14. stoljeću prodala obitelji Bubenberg. Dvorac i okolno zemljište ostali su u vlasništvu te obitelji sve do njihova izumiranja 1506. godine nakon čega ga preuzima obitelj Von Erlach. Obitelj Von Erlach vladala je gradom i okolnim selima sve do francuske invazije 1798. godine.

Dvorac se danas koristi za razne konferencije, koncerte, izložbe, a možete ga čak i iznajmiti za vjenčanja i privatne proslave. Posjetitelji mogu posjetiti velike dvorane unutar dvorca, uključujući baroknu dvoranu za bankete izgrađenu 1614. godine, knjižnicu, ali i sudnicu s obzirom na to da su vladari Spieza imali i sudsku vlast.

Vino, hrana, restorani...

Spiez, koji je smješten na 628 metara nadmorske visine, danas je stalno prebivalište za blizu 13.000 stanovnika koliko ih broji istoimena općina. Zanimljiv podatak na koji smo naišli jest taj da je poslije njemačkog jezika, koji govori 94 posto stanovništva, drugi najčešći jezici hrvatski i srpski (1,1 posto), nakon čega slijede francuski i talijanski. S obzirom na to da je riječ o turističkom mjestu, uz jezero se nalaze brojni restorani u kojima možete kušati tradicionalna švicarska jela, a naša je preporuka da kušate jela s prepoznatljivim švicarskim sirom te domaća vina po kojima je ovo mjesto poznato. Uživanje u delicijama s pogledom na prelijepo jezero, zelene livade i impresivne vrhove Alpa prizori su koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Povijest vina u ovom kraju seže u davnu 1338. godinu kada se prvi put spominju vinogradi Spiez koji su ostali u funkciji sve do 1900. godine kada ih je izbijanje bolesti potpuno uništilo. Pokušaj ponovnog pokretanja vinske industrije 1927. godine bio je poprilično uspješan nakon čega se tradicija nastavila sve do danas. U zaljevu Spiez usidrene su brojne jedrilice i jahte, a posjetitelji mogu uživati i u plovidbi jezerom s obzirom na to da u ponudi imaju turističke brodske linije kojima dodatno mogu istražiti ovaj slikoviti kraj.

Iako se u blizini jezera nalaze brojne skupocjene vile i vikendice, zanimljiv prizor koji smo zatekli, bile su alpske koze koje nesmetano pasu odmah ispod vila, ograđene električnom žicom, ali potpuno zaštićene i sigurne u suživotu s turistima i lokalnim stanovništvom. Brojni su raznoliki prizori koje ćete vidjeti u ovom mjestu, a koje je gotovo nemoguće dočarati na ovaj način. Iako je poznato da Švicarska obiluje brojim prirodnim ljepotama i krajevima koje vrijedi posjetiti, bajkoviti Spiez definitivno se mora naći na vašoj listi ako se nađete na putovanju kroz idiličnu i opjevanu Švicarsku. Kao što Dino Merlin kaže u svom poznatom hitu - ‘’Moj je život Švicarska, skoro pa savršen…’’ - tako i ovo mjesto zaslužuje epitet, ako ne savršenog, onda definitivno gotovo pa savršenog.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije