Mostar će uskoro novom autocestom biti spojen s RH

FOTO Ni plus 40 ne odgađa gradnju koridora, na dionici Počitelj - Zvirovići radovi u punom jeku

25.07.2022.
u 21:00

Autoceste FBiH na službenim stranicama objavile su nove fotografije radova na poddionici Počitelj - Zvirovići. Ova poddionica dio je dionice Počitelj - Bijača i njezina je dužina 11,07 km.

Ni temperature više od 40 stupnjeva ne zaustavljaju radove na jednom od najvećih infrastrukturnih projekata u Federaciji BiH. Dužina koridora Vc svakodnevno se povećava, a novi kilometri kroz Hercegovinu uskoro bi trebali biti stavljeni u funkciju, piše Večernji list BiH.

Autoceste FBiH na službenim stranicama objavile su nove fotografije radova na poddionici Počitelj - Zvirovići. Ova poddionica dio je dionice Počitelj - Bijača i njezina je dužina 11,07 km.

Što se sve gradi i radi

Podijeljena je na dva lota - LOT 1 uključuje dio od završetka poddionice Buna - Počitelj do mosta Počitelj (L = 1200 m), tri vijadukta dužine 250 m i otvorena trasa od mosta Počitelj do poddionice Međugorje - Bijača. LOT 2 je most Počitelj, dužine 980 m, i jedan je od najzahtjevnijih objekata na cijelom koridoru Vc. Na samom kraju mosta Počitelj (LOT 2) počinje Sekcija 2. Od stacionaže 4 + 404 do 5 + 250 odnosno do pred sami ulazak u tunel Počitelj grade se visoki zasjeci do 60 m visine, dva mosta M2 i M3 kao i armirani nasipi. Radi ulaska u tunel Počitelj u nastavku trase vrši se razdvajanje kolnika, gdje se vode odvojene osovine desnog i lijevog kolnika sve do ponovnog spajanja osovina nakon mosta M4. Dužina lijeve cijevi tunela Počitelj je 1192 m, a desne 1163 m. Poslije tunela se gradi Most 4. Do kraja poddionice izgrađeni su visoki nasipi, zasjeci i potputnjak Orlovača. Izvođač radova na LOT-u 1 je China State Construction Engineering Corporation Limited (Kina), a vrijednost je 56,522.840,50 eura bez PDV-a, dok je izvođač radova na izgradnji mosta Počitelj (LOT 2) konzorcij koji čine Azvirt Limited Liability Company (Azerbejdžan), Sinohydro Corporation Limited (Kina) i Powerchina Roadbridge Group Co. Ltd. (Kina), a vrijednost radova je 28,114.889,53 eura bez PDV-a. Ugovor o izgradnji poddionice Počitelj - Zvirovići potpisan je 20. lipnja 2019., a završetak radova na izgradnji mosta Počitelj očekuje se kroz nekoliko mjeseci. Prije nekoliko dana počeo je izbor izvođača radova za izgradnju dionice Mostar sjever - Mostar jug. Autoceste FBiH objavile su poziv za pretkvalifikaciju za izgradnju autoceste na koridoru Vc, dionica Mostar sjever - Mostar jug. Rok za predaju ponuda je 13. rujna.

1/10

Veliki i važni projekti

- Objavom ovog natječaja u predviđenom i najavljenom roku potvrdili smo spremnost da gradimo velike projekte. U protekla četiri mjeseci urađen je značajan posao zahvaljujući suradnji i angažmanu Vlade FBiH, resornog ministarstva i Autocesta FBiH, kao investitora projekta. Izgradnjom dionice Mostar sjever - Mostar jug ostvarit će se puna prometna funkcionalnost autoceste kroz Hercegovinu od Mostara sjever pa sve do GP Bijača - kazao je Elmedin Voloder, direktor Autocesta FBiH. Projekt izgradnje dionice Mostar sjever - Mostar jug vrijedan je 350 milijuna eura. Početak izvođenja radova po planu trebao bi biti u prvoj polovini 2023., a rok za završetak je 3 godine. S dva velika infrastrukturna projekta kao što su tunel Prenj i Mostar sjever - Mostar jug prostor BiH bit će u potpunosti povezan s europskim cestovnim koridorima. Tako će Mostar uskoro novom autocestom biti spojen s Hrvatskom. •

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije