Ministar prometa i komunikacija BiH

Forto: Izmjene zakona o BHANSA-i prilagođavanje europskim direktivama

Edin Forto
Fena
31.01.2024.
u 17:37

Naglašavajući važnost kontrole zračnog prostora Forto je dodao da je usklađeno zakonodavstvo i uspostavljene posebne direktive Europske unije vezane za kontrolu zračnog prostora što se ovim zakonom usklađuje.

Ministar prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine Edin Forto izjavio je danas, nakon što je Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, usvojio izmjene Zakona o Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi (BHANSA),  da je većina izmjena tehničke prirode, te da ima nekih suštinskih izmjena.

Naveo je da Agencija BHANSA ima svoj zakon od 2008. godine te da su bile potrebne izmjene kako bi se prilagodilo nekim stvarima koje su se dogodile u međuvremenu.

Naglašavajući važnost kontrole zračnog prostora dodao je da je usklađeno zakonodavstvo i uspostavljene posebne direktive Europske unije vezane za kontrolu zračnog prostora što se ovim zakonom usklađuje.

Ujedno se  dopunjuju djelatnosti koje nisu uopće postojale kada je uspostavljena Agencija. Također, naveo je Forto, pojavila se potreba da se formiraju gospodarska društva, odnosno da Agencija može formirati svoja gospodarska društva. Naglasio je da je to suštinski praksa, dodajući kako je velika potreba za kontrolorima leta i da se agencije prilagođavaju tržištu.

- Naša agencija će po prvi put obučiti naše kontrolore leta, koji će ostati u našoj agenciji.  Sa ovom mogućnosti otvaranja privatnih društava, što bi onda uskladili sa zakonom da možemo proizvoditi kadar i za ostale agencije, točnije i za europsko i svjetsko tržište, što mislim da je dobra prilika za BiH i za ovu samu agenciju - rekao je  Forto.

Još jedna važna izmjena u ovom zakonu, koja je problematizirana i na sjednici Doma naroda PSBiH jeste činjenica da se povećavaju sredstva koje može uprava raspolagati prije nego što odluka ide na sedmočlano vijeće agencije. Napomenuo je kako se ne proširuju nikakve ovlasti, nego upravi na ovaj način omogućava operativnost. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?