Šumarstvo

‘ForestEye’, projekt zaštite prirode i okoliša od šumskih požara, osnažio je Hrvatske, kao i Hercegbosanske šume

28.12.2016.
u 11:00

Projekt “ForestEye - Zaštita prirode i okoliša od šumskih požara”, koji provode Hrvatske šume (RH) i ŠGD Hercegbosanske šume d.o.o. Kupres, primjer je dobre prekogranične suradnje i načina na koji se mogu privući sredstva iz Europske unije. Za njegovu realizaciju povučena su 651.524 eura.

Suradnja

Na ovom projektu partneri s obje strane granice rade već dulje od dvije godine. Izgrađeno je 17,5 km šumskih protupožarnih putova, nekoliko osmatračnica, opremljene su vatrogasne postrojbe, a posebna pozornost posvećuje se edukaciji, posebice mladih, i opremanju školskih ekoloških sekcija. Na taj bi način projekt trebao nastaviti živjeti i nakon formalnog isteka vremenskog roka u kojemu se realizira, a prema riječima čelnog čovjeka ŠGD Draška Brnića, šuma, šumari i šumarstvo općenito su još uvijek nepoznanica za dobar dio ovdašnjeg stanovništva koji taj resurs gleda kroz trupce i tegljače koji ih razvoze.

Iskustva

I upravo zbog edukacije na otvorenom te podizanja svijesti o zaštiti okoliša, poglavito šumskog bogatstva, u Glamoču je na lokaciji Homar otvoren info-edukacijski centar. Tu aktivnost pozdravio je i glamočki načelnik Radovan Marković istaknuvši kako svaka pomoć dobro dođe te da je to, među ostalim, pokazatelj dobre volje i činjenice da, kad se radi zajedno, sve može ići naprijed. Takvog mišljenja je i voditelj projekta Hrvatskih šuma Zoran Šunjić. Iskustva u realizaciji projekta pozitivna su, ljudi su se sprijateljili, a Hercegbosanske šume, među ostalim, stekle iskustvo da se i same prijave na IPA projekte. Šunjić je dodao i to da su dokazali kako u EU ima novca i za organizacije, odnosno poduzeća koja gospodare šumama i šumskim zemljištem. Stoga je i Vlada HBŽ pristupila formiranju Razvojne agencije koja bi se isključivo bavila izradom projekata temeljem kojih bi se mogla povlačiti sredstva iz fondova EU. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije