KAKAV JE ODGOJ U BIH

Fizički se kažnjava čak 40 posto djece

obiteljsko nasilje
Thinkstock
23.08.2014.
u 10:30

Češća je primjena teških nasilnih metoda u kućanstvima s niskom razinom obrazovanja i najsiromašnijem sloju

UNICEF Bosne i Hercegovine u suradnji s Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, Federalnim ministarstvom zdravstva, Ministarstvom zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske i Agencijom za statistiku BiH proveo je “Istraživanje višestrukih pokazatelja - MICS” u kojem su prikupljeni brojni podaci koji se tiču djece u BiH.

Djeca u središtu

Istraživanje je provedeno u cijeloj zemlji pri čemu je obuhvaćeno više od 7500 kućanstava s ciljem prikupljanja podataka o ključnim pokazateljima, između ostalog u oblasti zdravlja, prehrane, obrazovanja, pismenosti, discipliniranja djece, nasilja u obitelji, HIV/AIDS-a, pristupa sredstvima informiranja itd. Podaci su podijeljeni po spolu, starosnoj dobi, imovinskom stanju, urbanom odnosno ruralnom području i razini obrazovanja.

Istraživanje je pokazalo da je više od polovine djece (55 posto) bilo podvrgnuto nekom obliku nasilnog discipliniranja tijekom mjesec dana prije istraživanja, pri čemu je njih 40 posto bilo podvrgnuto fizičkom kažnjavanju. Djeca moraju biti zaštićena od svakog oblika zloupotrebe, iskorištavanja ili nasilja. To podrazumijeva metode koje roditelji primjenjuju za discipliniranje svoje djece koje ne bi trebale uključivati nikakav oblik psihičkog ili fizičkog kažnjavanja.

Nasilne metode

Istraživanje također ukazuje na češću primjenu teških nasilnih metoda u kućanstvima s niskom razinom obrazovanja i kućanstvima u najsiromašnijem sloju stanovništva zbog čega postoji potreba za nastavkom aktivnosti na podizanju javne svijesti o sprečavanju nasilja nad djecom i ženama, jer, kako kaže struka, djeca se mogu odgajati bez primjene bilo kakve nasilne metode kao što je udaranje koje onemogućava njihov puni razvoj. Kada je u pitanju prehrana djece, MICS takođe ukazuje na zabrinjavajuće činjenice, na koje društvo možda ne obraća pozornost.

Dojenje štiti djecu od infekcija, pruža idealan izvor hranjivih tvari, ekonomično je i sigurno.

Međutim, previše majki prerano prestaje dojiti, a samo dvoje od desetero djece je isključivo dojeno do dobi od šest mjeseci. Pored toga, jedno od šestero djece u BiH je preuhranjeno, a udio preuhranjene djece raste proporcionalno s razinom obrazovanja majke i imovinskim stanjem obitelji. Postoje djelotvorne mjere za efikasno sprečavanje prijenosa HIV-a s majke na bebu, ali majka mora znati je li zaražena HIV-om.

Stoga je zabrinjavajuće da je za samo 6% trudnica testiranje na HIV ponuđeno i obavljeno, a njegovi rezultati priopćeni. Pristup testiranju trebao bi činiti dio prenatalne zaštite svih žena.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?