30 godina od bezumnog napada JNA na Ljubuški

Filip i Ivana najmlađe su žrtve, u čast njima i svoj stradaloj djeci podignut je spomenik

03.05.2022.
u 12:33

Nitko ne zna što je rat ako u njemu nema sina”, Ljubuški je u proteklim ratovima izgubio mnogo kćeri i sinova, a na nama je da ne dopustimo da se njihova žrtva ikada zaboravi, kazao je Markotić

Trideset godina je prošlo od nenajavljenog napada JNA na Ljubuški. Tog vedrog nedjeljnog poslijepodneva nebo iznad ovog hercegovačkog gradića zasuli su projektili s namjerom da unište i ubiju nedužne. U svom naumu su u i uspjeli. 
Jedna granata usmrtila je dvoje djece, brata i sestru Filipa i Ivanu Kraljević, te ranila još sedmero ljudi od kojih je jedna osoba, Radmila Bradvica, nakon nekoliko dana podlegla ozljedama. U čast njihovoj nevinoj žrtvi Grad Ljubuški je podigao spomenik s ciljem da se ovaj tragični događaj nikada ne zaboravi. 
"Poštovane obitelji Kraljević i Bradvica, dragi prijatelji sve vas pozdravljam, a posebno vas branitelje i obitelji poginulih branitelja koji ste među najzaslužnijima što danas na ovoj rodnoj grudi živimo u miru i slobodi. Na današnji dan prije 30 godina Ljubuški je zanijemio od bola i tuge. U bezumnom napadu agresorske JNA koja je na naš grad taj dan ispalila 54 rakete ugašena su dva mlada života. Svoje oči zauvijek su zatvorili devetomjesečni Filip i desetogodišnja Ivana Kraljević, brat i sestra koji su se tog bezbrižnog nedjeljnog popodneva igrali pred zgradom. Samo nekoliko dana poslije, dok je Ljubuški u nevjerici oplakivao dvoje anđela stigla je vijest iz splitske bolnice da je od posljedica ranjavanja preminula i Radmila Bradvica", kazao je prilikom svečanog otkrivanja spomenika gradonačelnik Ljubuškoga Vedran Markotić. 
Podsjetio je kako je u istom napadu ranjeno još šest osoba. Bili su to: Muhamed Ibrulj, Amela Ibrulj, Đula Omerhodžić, Drago Herceg, Jasna Boras i Erna Smajihodžić. Ovaj strašan čin pogodio je sve stanovnike, bio je to najkrvaviji ratni dan u našem gradu. 

 

 

"I danas, trideset godina kasnije, na ovaj datum kada se prisjećamo strahovitog napada nad Ljubuški se nadvije tuga. Filip I Ivana danas bi bili odrasli ljudi… imali bi svoje obitelji, svoju djecu. Ovaj spomenik kojeg danas otkrivamo najmanje je što zaslužuju ubijena ljubuška djeca, kao i sva djeca koja su živote izgubila u Domovinskom ratu. On nam ujedno ostaje kao trajni podsjetnik da se takvo što više nikada ne smije ponoviti. Jer kao što izreka kaže: "Nitko ne zna što je rat ako u njemu nema sina", Ljubuški je u proteklim ratovima izgubio mnogo kćeri i sinova, a na nama je da ne dopustimo da se njihova žrtva ikada zaboravi. Filipe, Ivana, Radmila… I svi ostali koji ste živote položili za mir i slobodu - Ljubuški vas nikada zaboraviti neće”, zaključio je Markotić. 

Inače, napadi na Ljubuški nastavljeni su u petak 8. svibnja 1992. godine u 11:30 sati s osam razornih bombi. Tom prilikom poginuo je Krešo Granić, ranjeni su Hadžena Nović, Vlado Srdić, Vladimir Srdić i Tomislav Musa, istog dana topništvom je gađano selo Stubica. Samo par dana kasnije, odnosno 11. svibnja dogodio se zrakoplovni napad na Grljeviće s četiri razorne bombe – ozlijeđeni su Milica Zadro i Ivan Kordić. Četiri dana kasnije 15. svibnja zrakoplovi su ponovno napali Grljeviće s 23 rakete, a 18. svibnja 1992. godine u 12:30 sati zabilježeni su zrakoplovni napadi kazetnim bombama na sela Prolog i Crveni Grm. Napadi na Ljubuški počeli su 9. travnja 1992. godine raketiranjem Lipna s dvije zrakoplovne bombe ”krmače”  i 21. travnja 1992. godine na uži dio grada Ljubuškog kada je poginuo Ante Sušac, a ranjeni su Marko Marinović, Semir Gujić, Franjo Jurčić i Safet Maksumić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?