Bolnice u problemima:

Federaciji BiH trenutačno nedostaje 80 anesteziologa

18.04.2023.
u 21:10

Moderna anestezija više nije samo uspavljivanje pacijenata, sada je to kompletna perioperativna medicina

Federaciji BiH u ovom trenutku nedostaje oko 80 anesteziologa, kazala je za Faktor prof. dr. Jasmina Smajić, specijalistica anesteziologije s reanimatologijom i predsjednica Udruge doktora medicine anesteziologa-reanimatologa Federacije BiH.

Dodaje "kako Udruga ima 215 anesteziologa, ali da u FBiH ima još 40-ak kolega koji nisu njezini članovi".

- Jedan od razloga nedostatka ovog kadra je i taj što anesteziologija kao grana medicine prije nije bila toliko atraktivna za specijalizaciju zbog svoje specifičnosti, s obzirom na to da je vrlo zahtjevna, kompleksna i poprilično stresna. Osim toga, do unatrag desetak godina anesteziologija nije bila uvedena ni u dodiplomski studij, odnosno u kurikul dodiplomskog studija. Naravno, to se promijenilo, pa na Medicinskom fakultetu u Tuzli sada postoji anesteziologija kao zaseban predmet, a koliko mi je poznato od kolega, to se i u Sarajevu uvelike priprema - objasnila je.

Moderna anestezija više nije samo uspavljivanje pacijenata, sada je to kompletna perioperativna medicina. Prema njezinim riječima, davno su anesteziolozi izišli iz operacijskih dvorana. Osim povećanog obujma u operacijskim dvoranama, sve je širi opseg djelovanja i u okviru dijagnostičkih procedura, sve je više invazivnih dijagnostičkih procedura gdje je nužna anesteziološka djelatnost.

Koliki je značaj anesteziologa, moglo se vidjeti i u godinama pandemije COVID-19, a koji su posebnu ulogu imali u intenzivnoj njezi pacijenata.

- Sve vrijeme pandemije bili smo na prvoj crti, što je, naravno, ostavilo i traga na mnoge kolege kada je riječ o njihovu fizičkom, ali i emocionalnom zdravlju - kazala je.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije