RUŠENJE ŽUPANIJA

Federacija BiH želi HN županiji oteti 12 milijuna maraka na godišnjoj razini

HNŽ
10.12.2013.
u 09:42

Ovo je samo još jedan od očitih primjera slabljenja i razvlašćivanja županija s hrvatskom većinom od Federacije BiH

Iako je Zakon o vodama u Hercegovačko-neretvanskoj županiji donesen još prije šest mjeseci, do sada se u proračun ove županije nije slila ni marka od tog novca, potvrdio nam je predsjednik Vlade HNŽ-a Denis Lasić. On ističe kako bi samo ovaj zakon na prihodovnu stranu proračuna HNŽ-a na godišnjoj razini trebao donositi 10 -12 milijuna maraka, međutim to Federaciji ne odgovara i želi taj novac uzeti sebi. Naime, ovim zakonom bi županija trebala dobivati sredstva od elektroprivreda koje koriste resurse na području ove županije. No, ovakva raspodjela ne odgovara federalnoj Vladi koja zakon ne želi priznati, odnosno traži mišljenje Ustavnog suda.

Ovo je samo još jedan od očitih primjera slabljenja i razvlašćivanja županija s hrvatskom većinom od Federacije BiH. “U ovom slučaju smo mi 100 posto u pravu i kao županija imamo pravo imati koncesiju, odnosno vodene naknade od svih elektrana koje se nalaze na našem području, a oni to odugovlačenjem žele prebaciti sebi, odnosno da naknadu dobiva Federacija. Cilj je bošnjačke politike na ovaj način pokazati da su županije nepotrebne, odnosno svakodnevnmim osiromašivanjem želi se slomiti ovaj sustav i pokazati da županije financijski ne mogu to podnijeti”, kazao je Lasić. Prva tranša sredstava iz elektroprivreda na račun HNŽ-a je trebala leći još u kolovozu, međutim ta sredstva ni danas nisu uplaćena, niti se zna hoće li i kada biti zbog čega pate određene stavke u proračunu HNŽ-a. “To nije uplaćivanje ni premijeru ni ministrima, to su sredstva koja bi mi upotrijebili za sve ono za što nam sada nedostaje novca u proračunu, primjerice za socijalu, određene grantove, braniteljskoj populaciji, Sveučilištu, Univerzitetu”, kazao je Lasić.

Naglašava kako je ova županija uputila pismo premijeru Federacije BiH, kao i poreznoj upravi županije da ona poduzme određene aktivnosti, jer Federacija BiH se oglušuje na županijski zakon, a županija se ne smije oglušiti na njihove zakone i namete koje donose. “Svaki dan smo svjedoci kako elektroprivrede u FBiH hvale svoje dobiti kao svojom sposobnošću, a to nije ništa drugo nego povoljne hidrološke prilike . Zatim ta sredstva Vlada FBiH koristi u svrhu saniranja nekih poduzeća koja su u Bosni davno propala, ulaze u neke stečajne postupke, financiraju ih i svjesno prave kazneno djelo, ali ne žele pomoći onima kojima su ta sredstva namijenjena”, zaključio je ovom prilikom Lasić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?