Sjednica Doma naroda PFBIH

Federacija na korak do pravednije raspodjele prihoda

14.10.2021.
u 16:14

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH s 36 glasova za i šest suzdržanih usvojio je u natavku 13. redovite sjednice Nacrt zakona o izmjeni Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH čiji su predlagatelji Ivo Tadić, Jasmin Duvnjak i Slađan Ilić, izaslanici u ovom domu i predsjednici Klubova hrvatskog, bošnjačkog i srpskog naroda. U idućih 60 dana predlagatelji će organiziraji javnu raspravu u usvojenom aktu koji će se nakon toga u formi prijedlog vratiti u Parlament Federacije BiH.

Uz izmjene zakona čija je suštana umanjenje povlaštenog pondera obračuna pripadnosti javnih prihoda koji je išao u korist Sarajevske županije, a na štetu ostalih devet županija, Dom naroda usvojio je i zaključak kojim je od Vlade Federacije BiH zatraženo da u roku od 60 dana dostavi sveobuhvatne izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH koje će na transparentan, ravnopravan i pravedan način osigurati raspodjelu javnih prihoda u ovom entitetu.

Tijekom višesatne rasprave o Nacrtu zakona o izmjeni Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH koji je donesen prije 2006. godine, izaslanici su predstavili pokazatelje koliko je koja županija u proteklih 15 godina izgubila zbog, složili su se svi, nepravedne raspodjele prihoda za sve županije, osim Sarajevske. Najviše je izgubila Tuzlanska županija preko 500 milijuna KM, potom HNŽ više od 250 milijuna. Kako je naglasio Damir Džeba, izaslanik iz ove županije, u pitanju je cijeli jedan Proračun. „Ovo je najnepravedniji zakon u Federaciji BiH“, istaknuo je Džeba. ZHŽ tijekom njegove primjene ostala je bez više od 50 milijuna KM prihoda, a na gubuitku su bile i sve ostale županije.

„Primjena Zakona o pripadnosti javnih prihoda u kojemu je Sarajevskoj županiji osiguran povlašteni ponder dva, u proteklin 15 godina onemogućavala je ravnomjeran razvoj Federacije BiH te osigurala filskalnu i političku centralizaciju Federacije BiH“, istaknuo je Tomislav Mandić, izaslanik Kluba Hrvata ukazujući poput ostalih na brojne pokušaje izmjene po devet županija nepravednog zakona. „Mi već 12 ili 13 godina razgovaramo o ovoj temi. Izmjena ovog zakona pitanje je svih pitanja, uvjet svih uvjeta i njegove izmjene za devet županija u Federaciji BiH osigurat će bolji, kvalitetniji i pravedniji sustav raspodjele prihoda koji će osigurati ravnomjeran razvoj Federacije BIH“, zaključio je Tomislav Martinović, predsjedatelj Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Da bi izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH stupile na snagu, usvojeni nacrt treba se u formi prijedlog, nakon obavljene javne rasprave vratiti u Parlament Federacije BiH te biti usvojen u oba doma, Zastupnipčkom i Domu naroda Parlamenta F BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?