Federalno ministarstvo trgovine pogodovalo trima kontrolnim kućama

FBiH uvozi cigarete bez valjane provjere kakvoće

cigarete i pušenje
Foto: Thinkstock
23.01.2014.
u 09:29

Posebno zanimljiv je slučaj rada kontrolnih kuća koje rade na provjeri kakvoće uvoza i izvoza roba i načina prema kojima se prema određenima odnosi federalno Ministarstvo trgovine, a onda i inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove

Kaos koji vlada u Federaciji BiH posljednjih godina, posebice nakon što je vlast preuzeo već sada propali projekt platforme, prava je oaza za kršenje zakona, propisa, namještanje poslova, nepotizam i očiti kriminal koji svakodnevno izlazi na vidjelo. Istražne vlasti zasigurno će imati pune ruke posla kako bi istražile spregu privatnih kompanija, vlasti, ministara, agencija, službi koji vrlo transparentno namještaju poslove.

Ministrova odluka

Posebno zanimljiv je slučaj rada kontrolnih kuća koje rade na provjeri kakvoće uvoza i izvoza roba i načina prema kojima se prema određenima odnosi federalno Ministarstvo trgovine, a onda i inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove. Tek što je okončan nesporazum da Federacija neće priznavati nadzor koji provode vlasti iz Republike Srpske, otkriva se nova afera koja moguće nudi odgovor što je u pozadini ovih akrobacija resornog ministarstva. Naime, sve je krenulo, kako je to i predviđeno zakonom, da je federalno Ministarstvo trgovine, kojemu je na čelu Milorad Bahilj, izvršilo provjere rada 23 kontrolne kuće koje su inače akreditirane kod državnog Instituta za akreditiranje BiH. Povjerenstvo sastavljeno od eminentnih stručnjaka utvrdilo je koja od tih kuća ima potrebne materijalne uvjete i opremu, osposobljene djelatnike za obavljanje djelatnosti.

Povlašteni

Nakon što su utvrđeni kriteriji za uvoz i izvoz proizvoda, čudnovatim odlukama, odnosno, bolje reći ‘procjenama’, određeno je koje kontrolne kuće mogu obavljati određene analize. To rješenje Ministarstva trgovine s kraja listopada prošle godine koje je temelj za rad inspektora nema uporište u stajalištima stručnog povjerenstva u kojemu su se nalazile i profesorice dr. Nermina Ðulančić i Tidža Muhić-Šarac. Za većinu od 23 kontrolne kuće vrijede odluke iz lipnja 2013. godine prema kojima ne mogu provoditi analize kakvoće, primjerice duhana i cigareta. Uvjet da bi mogle dobiti odobrenje je nabavljanje uređaja tzv. pušilice. No, iako to nemaju ni kod kuće Inspekt RGH Sarajevo, Bosnainspekt i Control-H, njima je čudnom administrativnom makinacijom to omogućeno čime ministar očito pogoduje ovim kućama. Namještaju im se poslovi svakoga mjeseca vrijedni više desetaka tisuća KM, dok je drugim kućama onemogućen rad.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?