Vlada donijela niz odluka

FBiH s proračunom ulazi u 2017. i počinje s odgovorima na pitanja iz upitnika EU

24.12.2016.
u 09:00

FBiH će u 2017. najvjerojatnije ući s usvojenim proračunom kao najvažnijim financijskim dokumentom. Vlada je utvrdila te Domu naroda Parlamenta FBiH na usvajanje dostavila prijedlog proračuna.

Europske integracije

Dom naroda će prijedlog proračuna razmatrati na sjednici koja je zakazana za 29. prosinca, i to po redovitoj proceduri, za razliku od Zastupničkog doma koji je proračun već usvojio po žurnoj proceduri. Izaslanici u Domu naroda za vraćanje proračuna te još niza drugih zakonskih rješenja iz žurne u redovitu proceduru odlučili su se na sjednici 15. prosinca. Pri tom su se amandmanima uspjeli izboriti za više sredstava nižim razinama vlasti i fondovima, kao i za sredstva za sanaciju zdravstvenih ustanova, odnosno kliničkih bolničkih centara u Sarajevu, Mostaru i Tuzli kojima je osnivač FBiH. Vlada FBiH je na sjenici prihvatila i nekoliko informacija, odnosno donijela smjernice koje se tiču procesa europskih integracija, konkretno sastavljanja odgovora na pitanja iz upitnika Europske komisije koja se tiču federalne razine. Usvojen je i program ekonomskih reformi u FBiH za razdoblje 2017. - 2019. Na prijedlog ministra zdravstva Vjekoslava Mandića, Vlada je dala suglasnost na protokol o vođenju pregovora radi zaključivanja kolektivnog ugovora s doktorima medicine i stomatologije u Federaciji BiH kojim će se regulirati njihova prava i obveze. Vlada je dala suglasnost i za zapošljavanje 12 od traženih 27 djelatnik u Ustanovi iz djelatnosti socijalne zaštite koja uskoro počinje s radom u Ljubuškom. Prema riječima Joze Barišića, predsjednika UO, riječ je o suvremenoj ustanovi uređenoj po europskim standardima koja će skrbiti o starim i nemoćnim i za koju vlada veliko zanimanje te bi vrlo brzo trebala postati samoodrživa.

Nagrade za sport

Vlada će izdvojiti i dodatna sredstva za financiranje smještaja osuđenika u postojećim ustanovama, a koji su u vrijeme počinjenja kaznenih djela bili neuračunljivi. Privremeno je to rješenje do završetka Klinike na Sokocu. Prema podacima Ministarstva pravosuđa, u FBiH je trenutačno oko 120 osuđenih psihičkih bolesnika. Na prijedlog Zore Dujmović, ministrice kulture i sporta, Vlada FBiH donijela je odluku o dodjeli nagrada za 25 sportskih kolektiva, a prihvaćena je i informacija o izdvajanju sredstava iz tekuće pričuve za još 9 sportskih klubova i organizacija koji su ostvarili izvanredne sportske rezultate.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?