porazna statistika

FBiH ostaje bez stanovništva, veći broj umrlih od rođenih, raste i broj razvoda

ljudi
20.01.2019.
u 14:01

Samo u tri županije, u Bosanskopodrinjskoj, Sarajevskoj i Tuzlanskoj, u studenom je bio veći broj rođenih od broja umrlih.

U studenom 2018. u Federaciji BiH rođeno je 1.557 beba, a umrle su 1.672 osobe, podaci su Federalnoga zavoda za statistiku. Negativan prirodni prirast zabilježen je u prvih šest mjeseci 2018. godine, odnosno umrlo je više od broja rođenih, javlja Patria. 

Nešto bolja situacija bila je u sedmom i osmom mjesecu prošle godine, kada je bio pozitivan prirodni prirast. Već u rujnu ponovno je bio negativan, dok je u listopadu rođeno 24 više u odnosu na broj umrlih.

Samo u tri županije, u Bosanskopodrinjskoj, Sarajevskoj i Tuzlanskoj, u studenom je bio veći broj rođenih od broja umrlih.

Najviše rođenih u tom mjesecu je u Sarajevskoj županiji – 375, dok je umrlo 326 osoba. Nakon Sarajevske, najveći broj novorođenih je u Tuzlanskoj županiji 340.

U studenom je u FBiH sklopljeno 806 brakova, a razvedenih brakova je 141. Statistika pokazuje da je stopa razvedenih u odnosu na sklopljene brakove prešla već stopu od 10 posto.

Statistički podaci pokazuju da se BiH, odnosno Federacija BiH, suočava sa sve manjim brojem novoga stanovništva.

Dodajući tome i odlazak mladoga i reproduktivnoga stanovništva, uskoro bi BiH mogla postati zemlja staraca, s izuzetkom dviju županija – Sarajevske i Tuzlanske.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?