Povjerenstvo za koncesije

FBiH godišnje gubi 200 mil. KM, potpisuju se loši ugovori

26.09.2015.
u 06:30

Gospodarskim društvima koja već koriste prirodna dobra omogućuje se da ne prolaze natječaj već potpišu ugovor

Federacija BiH već godinama gubi milijune KM zbog nedonošenja novog zakona o koncesijama. Naime, zbog nejasnoća i nedorečenosti u Zakonu, Povjerenstvo za koncesije je još 2007. iniciralo donošenje novog zakona, što je i Vlada FBiH utvrdila iste godine, piše Večernji list.

Bez zakona

Međutim, do danas zakon nije donesen i stoji u parlamentarnoj proceduri. Uz ostalo, Federacija godišnje gubi ogroman novac zbog neprimjenjivanja članova važećeg zakona. Tako je Povjerenstvo za koncesije u svom izvješću o radu za 2014. upozorilo kako korištenje članka 37. zakona, odnosno zakonske olakšice, dovodi do toga da Federacija godišnje gubi 200 milijuna KM. Naime, člankom 37. Zakona o koncesijama (prijelazne i završne odredbe) je propisano da gospodarska društva koja u obavljanju svoje djelatnosti već koriste prirodna bogatstva, dobra u općoj upotrebi ili obavljaju svoje djelatnosti od općeg interesa, zaključuju ugovor o koncesiji bez provedbe postupka propisanog Zakonom (natječajni postupak, samoinicijativna ponuda), s tim da u roku od tri mjeseca od stupanja na snagu Zakona podnesu zahtjev za zaključenje ugovora. U tom slučaju se ugovor potpisuje na rok od pet godina. Ova zakonska olakšica ne primjenjuje se za koncesioniranje prirodnih bogatstava, dobra u općoj upotrebi, ili obavljanje djelatnosti od općeg interesa koja su predmet restitucije. - Povjerenstvo je od početka svog rada inzistiralo kod resornih ministarstava na pokretanju aktivnosti u cilju primjene navedene zakonske mogućnosti i o tome je obaviješten Parlament FBiH kroz godišnja izvješća o radu Povjerenstva.

Naknade za koncesije

Zakonski rok za korištenje ove olakšice je istekao, a nadležna federalna ministarstva nisu zaključila ni jedan ugovor o koncesiji primjenom navedene odredbe, stoji u izvješću Povjerenstva za koncesije. Gospodarska društva i dalje koriste prirodna bogatstva, dobra u općoj upotrebi i obavljaju djelatnosti od općeg interesa, bez plaćanja koncesijske naknade. Na osnovi Zakona (predmeti koncesije federalne razine), prirodnih potencijala i prirodnih mogućnosti - pružanja usluga, te iskustva susjednih zemalja, FBiH ne primjenjujući federalni zakon i podzakonske akte (koncesijske naknade) godišnje gubi oko 200 milijuna KM. - Ovom prilikom još jednom napominjemo kako je Povjerenstvo zbog sporosti donošenja zakona o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama, inzistiralo da se pripremi prijedlog zakona o izmjeni Zakona o koncesijama kojim bi se izmijenile samo ove odredbe, ali za to nije bilo razumijevanja, a kao razlog je izneseno da je prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama u proceduri, stoji u izvješću Povjerenstva.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije