Fahrudin Solak:

Još 50 godina treba za čišćenje BiH od mina

07.11.2017.
u 09:00

Nedavna akcija spašavanja trojice dječaka iz minskog polja u općini Hadžići aktualizirala je pitanje koliko se u BiH radi na uklanjaju mina. O toj temi razgovarali smo s ravnateljem Federalne uprave civilne zaštite BiH Fahrudinom Solakom čija je ekipa sudjelovala u spašavanju dječaka.

Dječaci su uspješno spašeni i nije bilo ozlijeđenih, kako je protekla cjelokupna akcija?

- Po dolasku na mjesto događaja doznali smo kako se dječaci nalaze 150 metara duboko u minskom polju. Nekoliko ljudi, koji su se nalazili u blizini, napravilo je sve potrebne sigurnosne mjere pa smo odmah ušli s detektorima i počeli s probijanjem staze do dječaka koji su bili svjesni opasnosti, ali nisu paničarili i surađivali su s nama. Uspjeli smo ih brzo pronaći jer su imali mobitel sa sobom i mogli smo vidjeti njihove koordinate. Akcija je protekla u najboljem redu za razliku od one u Prijedoru gdje je jedna osoba smrtno stradala. Minska polja predstavljaju velike opasnosti za sve koji uđu u njih.

Često ste na terenu i susrećete se s opasnostima, koje sve uvjete morate ispuniti kako bi akcija bila uspješna?

- Mi smo osposobljeni za ovakav oblik posla. Prije svega, moramo doći brzo do unesrećenog i pritom poštovati sve sigurnosne elemente. To uključuje probijanje staze od jednog metra širine do unesrećenog. Ponekad nam zagađenost metalima otežava posao te nas može navesti da odemo u potpuno drugom smjeru od onog gdje se unesrećeni nalazi jer je teško ocijeniti gdje se nalaze. Posao mogu otežavati i divlje životinje koje nam dolaze u susret i koje mogu aktivirati minu. Brojne su opasnosti koje ne ovise o nama samima.

Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije