Naslovnica Vijesti

Branitelji su pokazali razum, plan pojedinaca se nije ostvario, neki su priželjkivali kaos u Federaciji BiH

02. ožujka 2018. u 07:00 0 komentara 875 prikaza

Prosvjedi braniteljske populacije ozbiljno su uzdrmali Federaciju BiH. Federalni premijer Fadil Novalić govori za Večernji list kakav će biti daljnji razvoj situacije, kakvo je stanje u Vladi Federacije i što možemo očekivati u razdoblju koje je pred nama.

Ponovno imamo prosvjede branitelja, bojite li se scenarija koji smo gledali prije nekoliko godina?

- Prosvjedi su završeni, kao što ste vidjeli, mirno i bez ikakvih incidenata. Neke indicije navode nas na zaključak kako je njihov cilj bio izazivanje kaosa i tu, prije svega, mislim na financijske zahtjeve kojima Federacija nikako nije mogla izaći u susret. Tko god je taj zahtjev osmislio, sigurno je znao kako ga nećemo moći ispuniti i računao je na bijes okupljenih, pa i građana zarobljenih u kilometarskim kolonama.

Srećom, pokazalo se kako su branitelji razumni te su se, nakon pregovora s policijom, razišli. Plan pojedinaca nije se, dakle, ostvario.

Koliko se novca odvaja za braniteljsku populaciju?

- U ovom trenutku za potrebe branitelja Federacija izdvaja trećinu proračuna, dakle, gotovo 600 milijuna KM. Mi smo još prošle godine potpisali sporazum s braniteljskim organizacijama u kojem smo se obvezali taj iznos ne smanjivati i da novac koji ostane oslobođen smanjivanjem brojnosti te populacije ide za potrebe branitelja koji nikad nisu dobivali nikakva sredstva iz proračuna. Mislim kako je to jedno dobro, a prije svega, održivo rješenje koje ne ugrožava financijsku stabilnost Federacije, a istodobno omogućuje postupno povećavanje prava branitelja...

Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.