istraživanje

Evo u kojim državama studenti iz BiH mogu raditi tijekom studiranja

studenti
ilustracija
23.02.2023.
u 08:48

Što se tiče država koje su najčešći izbor studenata iz BiH propisi se prilično razlikuju od države do države

Studenti iz Bosne i Hercegovine koji planiraju studirati u inozemstvu često se pitaju mogu li tijekom studija raditi neke poslove. Poptuno istraživanje propisa u državama učinila je Erudera.
U čitavom svijetu je tijekom 2019. godine više od šest milijuna studenata studiralo u inozemstvu.

Više od 10.000 bh. studenata studiralo je u inzemstvu (prema UNESCO-u), a prvih deset destinacija su Srbija, Austrija, Hrvatska, Slovenija, Njemačka, Turska, Sjedinjene Američke Države, Italija, Češka Republika i Švicarska.

Što se tiče država koje su najčešći izbor studenata iz BiH propisi se prilično razlikuju od države do države. Tako Srbija dozbvoljava studentima da rade 20 sati tjedno tijekom akademske godine i puno radno vrijeme tijekom ljetnog raspusta, ali moraju dobiti radnu dozvolu, piše Klix.ba

U Austriji je studentima dozvoljeno da rade 20 sati tjedno i to bez radne dozvole. U Hrvatskoj je dozvoljeno pola radnog vremena, ali s radnom dozvolom.

Strani studenti u Sloveniji mogu raditi privremeno i honorarno u okvoru "Studentskog rada", a potreban im je ugovor s agencijom za zapošljavanje Studentske službe.

U Njemačkoj studenti mogu 120 dana raditi u punom radnom vremenu ili 240 dana u pola radnog vremena i to bez radne dozvole. U Turskoj je potrebna radna dozvola i dozvoljeno je raditi 30 do 35 sati tjedno.

Preko Atlantika u SAD-u strani studenti mogu raditi 20 sati tjedno tijekom semestra, ali moraju biti upisani na puno radno vrijeme i imati važeći F-1 status.

U Italiji studenti mogu raditi 20 sati tjedno uz obveznu radnu dozvolu, a u Češkoj mogu raditi do 30 dana u jednoj kalendarskoj godini, te biti upisani na akademski program akreditiran od ministarstva obrazovanja.

Studenti iz Bosne i Hercegovine u Švicarskoj imaju pravo raditi 15 sati tjedno tijekom semestra, a puno radno vrijeme tijekom raspusta. Zahtjev za radnu dozvolu se podnosi nakon diplomiranja, cijeli popis je dostupan na stranici Erudera.

Što se tiče Bosne i Hercegovine, strani studenti koji se odluče studirati kod nas mogu biti prijavljeni nepuno radno vrijeme, a radnu dozvolu moraju dobiti unaprijed.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije