NEOČEKIVANE POSLJEDICE

Evo što vam čini slina komarca nakon što vas upikne

Robert Anić/Pixsell
21.05.2018.
u 18:55

Kada vas komarac ubode, u vaš krvotok ulaze stotine različitih proteina prisutnih u njihovoj slini

Jeste li se ikada zapitali što se događa kada vas ubode komarac? Novo istraživanje objavljeno u časopisu PLOS pruža novi uvid u ubode i njegove posljedice. 

Naime, kada vas komarac ubode, u vaš krvotok ulaze stotine različitih proteina prisutnih u njihovoj slini. Neki od tih proteina pomažu komarcu da siše krv iz vas, ali mogu imati i različite učinke, poput pojačavanja učinka bolesti koje komarac možda nosi tako da uzrokuju značajnu imunološku reakciju koja može trajati danima nakon samog uboda, otkriva novo istraživanje znanstvenika Medicinskog koledža Baylor u Houstonu u Teksasu, prenosi MSN.

Koristeći miševe modificirane ljudskim matičnim stanicama zbog kojih su glodavci poprimili neke karakteristike ljudskog imunološkog sustava, znanstvenici su otkrili da sama komarčeva slina uzrokuje imunološku reakciju u kojoj sudjeluje više vrsta stanica i koja traje puno duže nego što se očekivalo.

Znanstvenici su otkrili da imunološke stanice "putuju" na mjesto uboda i do sedam dana nakon uboda.

- Biološki značaj ovih promjena tek treba biti utvrđen, ali to bi moglo objasniti kako se neki patogeni poput virusa mogu širiti tijelom u tim ćelijama, više se replicirati, i čak ostati u nekim tkivima puno duže nego što su detektirani u krvi - stoji u istraživanju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?