Europska komisija

Evo što se nalazi u ključnim nalazima Izvješća o BiH za 2016.

izvješće ek
ilustracija
09.11.2016.
u 16:36

U dokumentima u vezi s Paketom proširenja koji je danas objavila Europska komisija, među ključnim nalazima Izvješća o Bosni i Hercegovini za 2016. navedeno je da je izborno zakonodavstvo unaprijeđeno, uz slijeđenje brojnih preporuka OESS-ODIHR-a, te su lokalni izbori uglavnom provedeni na regularan način, uSprkos incidentima u nekim općinama koje treba istražiti, javlja Fena.

- Unatoč naporima da bude riješeno pitanje Mostara, izbori u tom gradu nisu mogli biti održani ove godine. Parlamentarna skupština BiH i entitetski parlamenti/skupštine su ostvarili napredak na usvajanju otvorenih reformskih prioriteta, posebno onih koji su proizišli iz Reformske agende. Suradnja između parlamenata/skupština na državnoj, entitetskoj i razini Brčko Distrikta je poboljšana. Međutim, njihova uloga i kapaciteti u procesu EU integracija se trebaju dodatno unaprijediti - rečeno je u izvješću.

Također, ističu da je suradnja između Vijeća ministara BiH i entitetskih vlada bila učinkovita u pogledu Reformske agende, čiju provedbu treba nastaviti. Vijeće ministara je u kolovozu usvojilo mehanizam koordinacije o pitanjima koja se tiču EU, dok strateški program za usklađivanje zakonodavstva BiH s pravnom stečevinom EU tek treba usvojiti.

- Ustav Bosne i Hercegovine je i dalje neusklađen s Europskom konvencijom o ljudskim pravima, kako i stoji i presudi u predmetu Sejdić-Finci. Odluke Ustavnog suda tek trebaju biti provedene diljem zemlje. Iako je postignut određeni napredak na uspostavljanju institucionalnih mehanizama za suradnju između vlasti i organizacija civilnog društva, treba biti uspostavljen i strateški okvir za suradnju s civilnim društvom - navedeno je.

Osim toga, naglašeno je da se BiH nalazi u ranoj fazi reforme svoje javne uprave, te da je zabilježeno nazadovanje u izmjenama zakonskog okvira za državnu službu u Federaciji, čime je povećan rizik za politizaciju. Usklađen pristup u razvoju politika i koordinacije između različitih dijelova uprave još uvijek u velikoj mjeri izostaje, a potrebno je i usvajanje novog strateškog okvira za javnu upravu, kao i strategija za upravljanje javnim financijama.

Za pravosudni sustav BiH tvrde da ima određenu razinu spremnosti, kao i da je određeni napredak postignut na odgovornosti i integritetu. Akcijski plan koji je potreban za provedbu Strategije za reformu pravosuđa od 2014. do 2018. tek treba biti usvojen. Politički motivirane prijetnje pravosuđu od nekih političara u zemlji su nastavljene, a neovisnost pravosuđa i dalje treba jačati.

Naglašeno je da u BiH postoji određena razina spremnosti za borbu protiv korupcije i da je određeni napredak postignut usvajanjem akcijskih planova na različitim razinama vlasti, ali njihova fragmentacija čini provedbu manje učinkovitom. Korupcija je i dalje prisutna u mnogim oblastima i nastavlja predstavljati ozbiljan problem, a izraženo političko opredjeljenje po tom pitanju nije realizirano u konkretne rezultate.

- Što se tiče borbe protiv organiziranog kriminala, BiH posjeduje određenu razinu spremnosti. Određeni napredak je postignut na poboljšavanju međuagencijske suradnje. Međutim, financijske istrage treba ubrzati. Borba protiv organiziranog kriminala je i dalje od suštinskog značaja za suzbijanje kriminalne infiltracije u politički, pravni i ekonomski sustav zemlje. BiH još uvijek treba ispuniti međunarodne standarde u borbi protiv pranja novca i borbi protiv financiranja terorizma i ozbiljno je pogođena fenomenom stranih terorističkih boraca i radikalizacijom. Bosna i Hercegovina je već poduzela važne mjere ne rješavanju tog problema, koje treba dupuniti daljnjim koracima na identifikaciji, sprječavanju i prekidu protoka stranih terorističkih boraca koji putuju u konfliktna područja poput Iraka i Sirije - nalazi su izvješća.

Dodaje se da je potreban daljnji rad na rješavanju pitanja ljudskih prava i prava manjina, ali da je određeni napredak postignut, posebno usvajanjem izmjena i dopuna Zakona o zabrani diskriminacije. Znatna poboljšanja strateškog, pravnog, institucionalnog i političkog okvira za poštivanje ljudskih prava cjelokupno su i dalje potrebna.

Nadalje, postoji određena razina spremnosti o pitanju slobode izražavanja, međutim, nije bilo napretka u toj oblasti. Slučajevi političkog pritiska i zastrašivanja novinara zahtijevaju adekvatno pravno praćenje, a financijska stabilnost javnog radiotelevizijskog sustava preostaje da bude riješena, kao i problem nedostatka transparentnosti vlasničkih struktura medija.

U pogledu regionalne suradnje, BiH je nastavila aktivno sudjelovati u regionalnim inicijativama, a preuzela je i predsjedavanje Srednjoeuropskom inicijativom u siječnju. 

- Bosna i Hercegovina je još uvijek u ranoj fazi razvoja funkcionalne tržišne ekonomije. Određeni napredak je postignut u modernizaciji radnog zakonodavstva, poboljšanju poslovnog okruženja, te rješavanju slabosti u financijskom sektoru u okviru dogovorene Reformske agende. Međutim, javni sektor je neučinkovit, a razvoj privatnog sektora je spor. Snažna i kontinuirana politička podrška za brzu provedbu prijeko potrebnih strukturalnih reformi, u skladu s dogovorenom Reformskom agendom, će biti ključna - stoji u izvješću.

Bosna i Hercegovina je u ranoj fazi u izgradnji kapaciteta da se nosi s konkurentskim pritiscima i tržišnim snagama unutar Europske unije. Nije bilo napretka na poboljšanju konkurentnosti zemlje, ali je provedba mjera iz Reformske agende u tijeku.

- Što se tiče približavanja europskim standardima, postoji određena razina spremnosti u oblastima javnih nabavki i unutarnjeg tržišta. Zemlja je postigla određenu razinu spremnosti u oblasti transporta; usvajanje Okvirne transportne strategije na državnoj razini u srpnju je iskorak za zemlju u pogledu ostvarivanja koristi iz Connectivity agende. Strategije za cijelu zemlju u oblasti poljoprivrede, energetike i okoliša se tek trebaju usvojiti. Također su potrebni daljnji održivi napori u pogledu pravosuđa, pitanja slobode i sigurnosti, konkurentnosti, industrije i malih i srednjih poduzeća, poljoprivrede, politika za okoliš i klimatske promjene, energetike, te informacijskog društva i medija. Rezultati Popisa stanovništava i domaćinstava provedenog u listopadu 2013. objavljeni su 30. lipnja 2016., u skladu s međunarodnim standardima i preporukama - navedeno je u ključnim nalazima Izvješća o Bosni i Hercegovini za 2016, prenosi Fena. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?