Bitno je hodati

Evo koliko je koraka potrebno napraviti dnevno kako bi izbjegli zloćudne bolesti

Brzo hodanje
Guliver/Thinkstock
10.11.2023.
u 07:28

"Što više koraka radite, to su bolji učinci za vaše zdravlje. Svako povećanje broja koraka, bilo 500 ili 1000 koraka, povezano je sa značajnim smanjenjem smrtnosti", otkrio je Banach.

Liječnik Macijej Banach u razgovoru s CNN-om je otkrio kako je iznimno bitno što više hodati. Istaknuo je kako što više koraka može biti sjajno za vaše zdravlje. Prema studiji koju je vodio spomenuti liječnik otkriveno je kako je sve manje od 5000 koraka dnevno zapravo "sjedeći način života."

"Što više koraka radite, to su bolji učinci za vaše zdravlje. Svako povećanje broja koraka, bilo 500 ili 1000 koraka, povezano je sa značajnim smanjenjem smrtnosti", otkrio je Banach, prenosi Klik.hr.

"Dokazali smo da je svako povećanje broja koraka za 1000 dnevno povezano s 15% smanjenjem rizika od umiranja od bili kojeg uzroka. Svako povećanje od 500 koraka dnevno povezano je sa sedam posto smanjenjem umiranja od kardiovaskularnih bolesti", dodao je.

Mnogi liječnici ističu kako je bilo kakvo treniranje i vježbanje bitno za smanjenje od rizika kardiovaskularnih bolesti. Približno 4000 koraka dnevno povezano je sa "značajnim" smanjenjem rizika od ranije smrt, a najveće promjene vidjele su se kod ljudi koji hodaju više od 7000 koraka dnevno, dok su najveću korist primijetili oni koji su imali oko 20 000 koraka.

Ipak, Ibadete Bytyçi, jedna od autorica studije, istaknula je kako su imali ograničeni podaci o broju koraka do 20 000 dnevno te kako je rezultate potrebno potvrditi na većim skupinama ljudi. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije