Pravilna pohrana je važna

Evo koliko dugo traje maslinovo ulje jednom kad se otvori i kako prepoznati da se pokvarilo

18.01.2021.
u 19:13

Pravilna pohrana maslinovog ulja je najbolji način da što dulje očuvate njegove kvalitete.

Bilo da je gorko ili slatko, zeleno ili žuto, voćnih aroma ili onih oporih, maslinovo ulje nudi dodatni okus svakom jelu i cijenjeno je diljem svijeta. Nije važno čuvate li ga u posebnoj staklenoj posudi ili u kupovnoj boci koju ste nabavili u specijaliziranom dućanu, način na koji pohranjujete maslinovo ulje je jako važan za očuvanje njegove kvalitete, piše Ordinacija.hr. 

"Prirodni neprijatelji maslinova ulja su svjetlost, vrućina i zrak“, navodi Aishwarya Iyer, osnivač i proizvođač maslinova ulja u Kaliforniji.

To će značiti da ga je potrebno čuvati na tamnom mjestu, poput smočnice ili kuhinjskog ormara, a važno je i da je dobro zatvoreno kako u bocu ne bi ušao zrak. No kako možete znati da je maslinovo ulje još uvijek dobro za korištenje? Evo nekoliko savjeta koji bi vam mogli pomoći.

ŠTO JE POTREBNO UČINITI JEDNOM KAD OTVORITE BOCU?

Prije nego prelijete salatu uljem ili ga ulijete u tavi, ono što trebate napraviti jest probati je li se pokvarilo. Uzmite malo vremena i razmislite o onome što osjetite – svježe maslinovo ulje bi trebalo imati okus po travama i bilju.  Oštar i pun okus će odati da su masline brane rano, što će rezultirati i tamno zelenom bojom. Kada probate kvalitetno ulje, ono što se javlja je pikantnost, blaga gorčina, okus i miris po plodu masline. Ako se pokvarilo, ništa od spomenutog nećete osjetiti.

 

ZAŠTO JE VAŽNO VRIJEME BERBE?

Iyer ističe da se radi o važnom faktoru,  a kupac će tako znati točno koliko će trajati. Maslinovo ulje će 18 mjeseci od dana berbe biti dobro za upotrebu, pa je i iz tog razloga važno znati datum berbe.

Masline se beru jednom u godini, obično u razdoblju između listopada pa do prosinca. Novo će ulje biti spremno na zimu, pa će tako boca punjena u studenom vrijediti 2020. biti dobra za konzumaciju otprilike do svibnja 2022. godine. Kada kupujete maslinovo ulje pogledajte datum punjenja kako biste znali koliko ga dugo smijete koristiti. Najbolje ga je, ističe Iyer, koristiti 3- 5 mjeseci nakon kupovine kada je u najboljem stanju.

KAKO PREPOZNATI DA MASLINOVO ULJE VIŠE NIJE DOBRO ZA UPOTREBU?

Boja i aroma nisu najbolji indikatori koji će otkriti da se ulje pokvarilo, najbolji je način probati ga. Ako nema poznati okus, vjerojatno više nije dobro za upotrebu. Vjerojatno se nećete razboljeti ako konzumirate ulje kojemu je istekao rok trajanja i njegove će dobrobiti ostati iste, ali možete zaboraviti na savršen okus i aromu koja svakom jelu daje poseban ton.

 

 

Shutterstock
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?