Imate ih doma

EVO KOJE NAMIRNICE NEMAJU ROK TRAJANJA

med
08.11.2020.
u 08:42

Možda mislite kako sve ima svoj rok trajanja, ali neke namirnice jednostavno traju i traju, evo koje su to.

Med je odličan za zdravlje, a njegova dobra strana je što može trajati dugo. Jedina promjena je kristalizacija, ali to je samo znak da se radi o domaćem medu.

Znanstvenici kažu kako je tako zbog velike količine šećera koja djeluje kao prirodni konzervans, kao i zbog male vlažnosti, glukonske kiseline i još nekih sastojaka.

Postoje razne vrste octa, a njegov rok ne ističe i to zbog visoke razine kiselosti. Upravo zato se ocat i koristi kod pravljenja zimnica.

Sol je još jedna namirnica koja se ne kvari. Upravo se ona i koristi da zaštiti drugu hranu od bakterija i plijesni. Najgora stvar koja mu se može dogoditi je da se navlaži, a u tom slučaju pomaže riža.

Šećer je slična kao i sol. Slične je teksture i ne može se pokvariti. Uvijek će imati jednaki okus i dati okus hrani.

Alkoholna pića, ako su zatvorena, mogu izdržati dugo na suhom i tamnom mjestu. Otvorene boce alkohola će se ipak ponašati malo drugačije. Nakon određenog vremena će izgubiti okus, ali i strukturu.

Soja umak također nema rok trajanja i neće izgubiti svoj okus.

Ključne riječi
med

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije