Nekoliko načina

Evo kako iskoristiti ostatke hrane

hrana, hladnjak
shutterstock
08.01.2021.
u 17:58

Jeste li se ikada zapitali koliko hrane svakodnevno bacate u smeće?

Ponekad ne iskoristimo sve namirnice koje smo kupili, a nakon nekoliko dana to isto završi u otpadu. Nažalost, takav scenarij se često odvija u mnogim kućanstvima, i to najčešće s povrćem kojem je rok trajanja – kratak. Kako bismo vam pomogli da maksimalno iskoristite životni vijek svoje omiljene hrane, evo nekoliko načina za iskoristiti ostatke, donosi ljepotaizdravlje.hr. 

Pretvorite večeru u ručak
Još jedna štednja novca i vremena za zaposlene: stavite u spremnik dio večere koji možete kasnije pojesti kao ručak te ostavite za sljedeći dan. Uz malo planiranja i bez dodatnih napora možete stvoriti zdrave ručkove “za ponijeti na posao”.

Namjerno stvarajte ostatke
Kad planirate obroke, razmislite o tome što ostaci mogu postati. Uštedite na budžetu: ako dva puta pripremite povrće koje vam treba za večeru, imat ćete početnu točku za jelo od juhe ili tjestenine kasnije u tjednu. Predviđajte koristiti ostatke pečene piletine na sendvičima; skuhajte dvostruko više riže od količine koja vam treba te dodatnu zamrznite za kasniju upotrebu.

Mislite na “sastojke”, a ne na “ostatke”
Pretvorite preostalu tjesteninu ili kuhano povrće u frittatu. Kuhano povrće pomiješajte s limenkom cijele rajčice i napravite umak od povrća za tjesteninu. Napravite burritose s ostatkom kuhane riže, mesa i povrća, prelijte ih kiselim vrhnjem i šalšom.

Pripremite juhu
Kuhano, pečeno ili prženo povrće koje ste jedne večeri poslužili kao prilog, drugi dan može postati juha. U blenderu izmiksajte povrće s 3 ili 4 šalice povrtnog ili pilećeg temeljca, a zatim juhu zagrijte u loncu. Začinite po ukusu solju i paprom, te dodajte malo pesta, maslinova ulja ili krutona.

Spasite ustaljeni kruh
Ako kruh izgubi svježinu nakon dan ili dva, učinite ono što čine Talijani: prerežite kruh poprečno, namažite ga dobrim maslinovim uljem te premažite rezanom stranom prepolovljene zrele rajčice. Začinite kruh solju i paprom, zamotajte u foliju te pecite dok ne bude topao.

Spremite ostatke povrća
Kao alternativu kompostiranju, sačuvajte ostatke povrća kako biste napravili zalihe. Držite vrećicu s galon-zatvaračem u zamrzivaču i dodajte sljedeće: vrhove mrkve i koromača, krajeve luka ili poriluka, jezgre rajčice, stabljike začinskog bilja i zelenila, ostatke kukuruza i slično. Bilo koji proizvod koji je stajao u hladnjaku također može ući. Kad se vrećica napuni, odmrznite sadržaj, bacite u lonac i dodajte vode da prekrije. Ostavite da se kuha dva sata, procijedite – i imat ćete vege zalihu (koja se može zamrznuti u toj istoj galonskoj vrećici).

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije