Kada kupujemo med, svima nam je važno da to bude pravi, domaći med. Iako se gotovo svi prodaju kao takvi, nije uvijek slučaj da ste kupili pravi med.
Neki proizvođači u med dodaju šećerni sirup kako bi dobili veću količinu. Ako želite saznati kako razlikovati pravi med od 'lažnog', postoji nekoliko razlika. Pravi med ima neka svojstva koja ‘umjetni’ nema.
Stavite kašiku meda u vodu. Ako ostane na dnu, med je pravi. ‘Lažni’ med će se odmah početi otapati i miješati s vodom, piše Lepota i zdravlje.
Kada iz tegle uzmete kašiku meda, med se jede, ne guta. Ako se pod jezikom osjeti tvrdoća i gorčina, to je pravi, prirodni med. Osim ukusa, med se može prepoznati i po izgledu. Naime, kada je riječ o pravom medu, primetit ćete da se on nakon nekog vremena kristalizira.
Također, možete mali komadić vate umočiti u med i pokušati zapaliti. Ako gori, med je pravi. Možete ga staviti pred mrave. Ako je med pravi, zaobilazit će ga u širokom luku jer pravi med – ne podnose.