PRIJEDLOG DORIS PACK

Europski parlament za promjenu Daytona i popravak položaja Hrvata

Europski parlament
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
18.01.2014.
u 10:40

U rezoluciji koju je predložila eurozastupnica Doris Pack uloženo je čak 116 amandmana od kojih značajan broj otvoreno kritizira zastoj BiH na europskom putu

Prvi europski dokument u kojemu se predlaže otvorena kritika američkog proizvoda Daytonskog mirovnmog sporazuma, nalazi se u pripremi. Nacrt rezolucije o BiH prije nego što dođe na klupe zastupnika u Europskom parlamentu početkom veljače, u ponedjeljak će razmatrati Odbor za vanjske poslove ove europske institucije.

Dayton i političari

U rezoluciji koju je predložila eurozastupnica Doris Pack uloženo je čak 116 amandmana od kojih značajan broj otvoreno kritizira zastoj BiH na europskom putu, a što se isključivo dijagnosticira kao problem nastao u Daytonu i nespremnosti domaćih političara da postignu kompromise i ostvare napredak. Hrvatski su se zastupnici, neovisno dolaze li s ljevice, desnice ili centra, vrlo aktivno uključili u predlaganje sadržaja rezolucije koja se bavi zastojem svih reformi. U ‘originalnoj’ rezoluciji Doris Pack se poziva na postizanje dogovora koji bi omogućio stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te uspostavu učinkovitog koordinacijskog mehanizma kako bi se moglo s EU pregovarati jednim glasom. Traži se i izmjena uređenja FBiH. Amandmani eurozastupnika su značajno radikalnije promjene kojima se dotiče sama bit problema. Tako se ocjenjuje da su se institucije uspostavljene u Daytonu pokazale kao neučinkovite te s ‘manjkom političkog kompromisa političkih lidera kvare EU perspektivu BiH”. Zastupnik Nikola Vuljanić iz Hrvatskih laburista zahtijeva izmjenu Daytona. “Daytonski sporazum bio je od ključnog značaja za zaustavljanje rata u BiH, ali on treba biti reformiran s ciljem stvaranja učinkovite i demokratske države sposobne poduzeti potrebne reforme s ciljem unapređenja pristupanja zemlje EU”, istaknuo je Vuljanić u amandmanu. Uz to, pojedini zastupnici predložili su uspostavu Vrhovnog suda BiH, ili državnog ministarstva poljoprivrede, te jedinstvenog sustava obrazovanja u cijeloj zemlji. Više amandmana uloženo je na inicijativu Doris Pack o potpori procesa ustavnih promjena u FBiH. Umjesto pripajanja županija, HDZ-ovci Stier, Bušić, Maletič, Plenković i Šuica inzistiraju na federalizaciji većeg entiteta i promjenama koje bi bile uravnotežene prema konstitutivnim narodima.

Rekonstrukcija FBiH

“Uzimajući u obzir složenu strukturu Federacije, poziva se vlast da razmotri potrebne ustavne promjene koje bi osigurale funkcionalno, kao i uravnoteženo predstavljanje u vlasti”, navodi se u amandmanu HDZ-ovih zastupnika. Objasnili su, pak, u drugome amandmanu zabrinutost zbog poteza dijela političkih bošnjačkih stranaka koje uklanjaju legitimne hrvatske predstavnike u vlasti i onemogućavaju utjecaj toga naroda. Picula je, pak, u pogledu primjene presude ‘Sejdić - Finci’ koja podrazumijeva izmjenu izbornog sustava istaknuo da nova rješenja trebaju “ukloniti anomalije iz izbornog sustava koji onemogućava konstitutivne narode da izaberu legitimne političke predstavnike”.

Ključne riječi

Komentara 8

Avatar Izdajnik
Izdajnik
21:08 18.01.2014.

Ovo je zemlja napacena od ovakvih budala ovakvih komentara i gluposti ovo je zemlja koja moze puno toga zemlja svih koji tu zive niko nema nista vece pravo od drugih i dok se svi nebudu osjecali slobodnim u granicama zakonaa nece biti dobro svakako je gu nacionalno pitanje hrvata nerjeseno ali ima dosta drugih problema za sve a sve se moze rijesiti

BO
Bosnjak
22:02 18.01.2014.

Sigurno sam u suprotnosti od "novebile" jer ako niste znali u Novoj Bili ima samo sljunak za prodaju i nista vise. Poboljsanje Dejtonskog sporazuma za Hrvate koji zeljno cekaju da se vrate u oblasti Bos.Broda, Bos.Samca, Bos.Dubice,Bos.Novog, Dervente i Banja Luke te sela u okolici Brckog i Odzaka, Modrice kao i povratak Bosnjaka na njihova ognjista je rezultat uspjeha. I za to treba da se Bos.-hrvatska elita izbori a onda ce se sve rijesiti !!!!

1H
1hrvatska2
22:23 18.01.2014.

Ovako nemoze ostati to je sigurno.Do neki pozitivni promjena ce morati doci inace drzava ce se raspasti.Srbi su polovinu vec odvukli! Gdje?Muslimani preuzimaju ostalu polovicu.Ostali kud koji mili moji!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?