koridor Vc ostaje u fokusu institucija

Europske banke ostaju ključni partneri u izgradnji novih kilometara autoceste

21.05.2022.
u 20:05

A da će podrška biti jaka i proaktivna, potvrdila je i sama direktorica EBRD-a za BiH Manuela Naessl

Europska banka za obnovu i razvoj, kao i Europska investicijska banka, ključni su partneri Bosni i Hercegovini kada je riječ o brojnim infrastrukturnim projektima, a najveći među njima svakako je strateški važan koridor Vc koji će, prema svemu sudeći, ostati u fokusu europskih financijskih institucija, piše Večernji list BiH.

Ubrzanje procedura

To je zaključak koji se može izvesti nakon nedavnog razgovora koji je Izaslanstvo Vlade Federacije BiH, predvođeno premijerom Fadilom Novalićem, ministrom prometa i veza Denisom Lasićem i direktorom JP Autoceste Federacije BiH Elmedinom Voloderom, vodilo s predstavnicima Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Europske investicijske banke (EIB).

Ovaj sastanak bitan je zbog nekoliko razloga, a jedan od njih je sadržan i u samoj temi koja se odnosila na mogućnosti ubrzanja procedura i dinamike realizacije ključnih projekata na koridoru Vc, infrastrukturnom prioritetu od javnog interesa za Federaciju BiH i jednom od prioriteta Vlade Federacije BiH. Svima je jasno kako velika ekonomska kriza, koja se reflektira i na različite financijske konstrukcije, predstavlja svojevrsni izazov u kontekstu osiguranja sredstava, no, prema zaključku koji se čuo na sastanku, razloga za brigu kada je riječ o koridoru Vc nema.

Naime, osim što je istaknuto kako su EBRD i EIB značajni partneri na realizaciji projekta koridora Vc, s razgovora je poručeno kako se kontinuiranim održavanjem sastanaka na tehničkoj, ali i visokoj razini, s obzirom na kompleksnost procedura, kao i samog projekta, ova suradnja može intenzivirati u cilju ubrzanja izgradnje svih dionica autoceste. A kako će podrška biti jaka i proaktivna, potvrdila je i sama direktorica EBRD-a za BiH Manuela Naessl, uputivši na posvećenost i opredijeljenost međunarodnih financijskih partnera projektu koridora Vc, kao i nastavku pružanja financijske potpore izgradnji dionica autoceste. Optimizam koji se mogao čuti tijekom ovoga sastanka zapravo je nastavak procesa u kojemu se potvrdilo kako će Europa ostati najvažniji financijer strateški važnih projekata u BiH.

Važna podrška

Vijeće ministara tako je nedavno usvojilo inicijativu Ministarstva financija i riznice te imenovalo izaslanstvo za vođenje pregovora radi zaključivanja ugovora o zajmu (koridor Vc, dionice Ovčari - Mostar sjever, Mostar sjever - Mostar jug) između BiH i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Riječ je o zajmu koji je vrijedan 350 milijuna eura s alokacijom na FBiH, uz rok otplate do 15 godina, uključujući tri godine počeka, dok se sam projekt koji će se financirati odnosi na dio autoceste od Ovčara do Mostara juga na koridoru Vc te će biti podijeljen na dionice Ovčari - Mostar sjever i Mostar sjever - Mostar jug.

Na tom dijelu koridora tehnički najzahtjevniji projekt bit će izgradnja strateški važnog tunela Prenj, a uz njega, radit će se i na dionici Ovčari - ulaz u tunel Prenj, kao i tunel Prenj - Mostar sjever. Pritom, osim EBRD-a, u financiranju ovoga dijela autoceste sudjeluje i već spomenuta Europska investicijska banka. Inače, Europska banka za obnovu i razvoj važan je partner vlastima u Bosni i Hercegovini kada je riječ o financiranju iznimno vrijednih projekata koji vode otvaranju novih radnih mjesta, a primjer je projekt pod nazivom "Program za povećanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća u BiH".

S druge strane, ne tako davno održan je i sastanak na kojemu su predstavnici Europske investicijske banke zahvalili na dosadašnjoj suradnji i proaktivnom pristupu ministra financija Vjekoslava Bevande i službenika Ministarstva koji realiziraju projekte s međunarodnim financijskim institucijama.

Pritom je naglašeno kako je u zastoju bilo pet projekata u oba entiteta ukupne vrijednosti oko 50 milijuna eura, a očekuje se da se tijekom ove godine plasira blizu 400 milijuna eura za četiri projekta koja se odnose na zdravstveni sektor, rekonstrukciju željeznica i jednu dionicu na koridoru Vc u Republici Srpskoj te projekt vjetroelektrane na Vlašiću u Federaciji BiH. Time je potvrđeno kako i EIB ostaje ključan partner vlastima u procesu realizacije ekonomski značajnih projekata.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?