Sastanak o implementaciji SSP-a

Europska komisija pozvala bh. vlasti da koordinirano usklađuju zakonodavstvo sa zakonodavstvom EU

Europska komisija
01.12.2016.
u 19:17

Predstavnici Europske komisije  i Bosne i Hercegovine sastali su se u Bruxelessu 29. studenog povodom prvog Pododbora u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) za unutarnje tržište i konkurenciju, uključujući zaštitu potrošača i zdravlja, priopćeno je danas iz Delegacije EU u BiH.

Ovaj sastanak se nadovezao na rad prethodnih sastanaka pododbora u okviru Privremenog sporazuma i poslužio je kao forum da se razgovara o implementaciji SSP-a, kao i o približavanju bh. zakonodavstva sa zakonodavstvom EU (‘acquis‘) u ovim oblastima.

Sastankom su predsjedavali Georg Ziegler iz Generalne direkcije za susjedstvo i pregovore o proširenju (DG NEAR) u ime EU i Midhat Salić, pomoćnik ministra u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH,u ime BiH.

Tijekom sastanka, razgovaralo se o pitanjima iz oblasti bankarstva, osiguranja i drugih financijskih usluga, gdje je Europska komisija sveukupno uočila određenu razinu pripremljenosti. Komisija je zabilježila visoku razinu usklađenosti i koordinacije na razini države u ovoj oblasti, što je od ključne važnosti da bi se izbjegli nedostaci i nedosljednosti koje bi mogli štetiti cilju reformiranja regulatornog i nadzornog okvira za financijske usluge.

Što se tiče zakona o gospodarskim društvima, EU je pozdravila pomake u oblasti registracije gospodarskih društava u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH. Po pitanju revizije, Europska komisija je naglasila da novo EU zakonodavstvo zahtijeva određivanje jednog nadležnog tijela po zemlji (BiH) da snosi krajnju odgovornost za nadzor ovlaštenih revizora.

Po pitanju javne nabavke, Europska komisija je istaknula određenu razinu pripremljenosti i pozdravila usvajanje strategije za razdoblje 2016.-2020.. Istaknuta je potreba za daljim usuglašavanjem s Direktivama iz 2014. godine. U pogledu politike javnog zdravstva, Komisija je ocijenila da je BiH u ranoj fazi pripremljenosti i približavanja pravnoj stečevini Europske unije u oblasti zdravstva, i zatražila dobro koordiniran rad zdravstvenih ustanova na državnom administrativnoj razini, kako bi se omogućila jednaka zdravstvena usluga za sve, na primjer u oblasti transplantacije organa, kao i za organiziranje kampanja protiv pušenja širom zemlje. O pitanju zaštite potrošača, Komisija je ohrabrila BiH da poduzme daljnje korake ka usklađivanju sa pravnom stečevinom EU.

Europska komisija je istakla da je BiH još uvijek u ranoj fazi pripremljenosti u oblasti prava osnivanja i slobode pružanja usluga. Konkretno je pozvala BiH da intenzivira rad na usklađivanju s Direktivom o uslugama i Direktivom koja regulira uzajamno priznavanje stručnih kvalifikacija.

Po pitanju politike konkurentnosti, oblasti u kojoj se smatra da BiH posjeduje određenu razinu spremnosti, Europska komisija je izrazila zabrinutost zbog spore procedure imenovanja na državnoj razini i razini Republike Srpske za članove Konkurencijskog vijeća, s obzirom na činjenicu da je mandat prethodnih članova istekao u listopadu. 

Komisija je također otvorila brojna pitanja koja se tiču procesa donošenja odluka, uključujući “etničke vetoe” i zahtijeva da se buduće izmjene Zakona o konkurenciji pozabave tim pitanjem. Što se tiče državne pomoći, Komisija je naglasila potrebu za daljnjim usklađivanjem s pravnom stečevinom EU, te da se osigura jednoobrazna primjena zakonodavstva širom teritorija BiH.

Također se razgovaralo o pitanjima koja se odnose na prava intelektualne, industrijske i komercijalne svojine, a to je oblast u kojoj je, prema mišljenju Komisije, BiH srednje pripremljena. Europska komisija je predstavila novine iz acquisa, zatražila pojašnjenje o trenutnom stanju, te dala preporuke za dalji rad.

Općenito, Europska komisija se pozvala na preporuke u svim oblastima koje pokriva pododbor u nedavnom Izvješću o BiH koji je objavljen 9. studenog. Komisija je pozvala vlasti u BiH da se dogovore o koordiniranom usklađivanju zakonodavstva na različitim razinama vlasti sa zakonodavstvom EU, jer u suprotnom postoji rizik stvaranja prepreka jedinstvenom ekonomskom prostoru u zemlji, priopćeno je iz Delegacije Europske unije u BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?