Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Europska banka za obnovu i razvoj osigurala 2,8 milijardi eura tijekom 25 godina

27. siječnja 2022. u 20:30 0 komentara 44 prikaza
euri

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je u 2021. godini osigurala više od 140 milijuna eura za projekte u Bosni i Hercegovini, prateću infrastrukturu, financijski sektor i poduzeća u realnoj ekonomiji, pokazuju konačni rezultati Banke za ovu godinu.

EBRD je nedavno obilježio svoju 25. godišnjicu u Bosni i Hercegovini, podsjećaju u priopćenju.

Tijekom četvrt stoljeća uspješne suradnje, uložila je više od 2,83 milijarde eura u 200 projekata koji su pomogli rekonstrukciju i modernizaciju zemlje.

Prva investicija Banke u Bosni i Hercegovini, nakon završetka rata 1996. godine, bila je podrška hitnoj rekonstrukciji elektroenergetske i telekomunikacione mreže. Još jedan rani fokus EBRD-a bio je obnavljanje stabilnosti u bankarskom sektoru.

Zatim je u prosincu 1996. EBRD odobrila ulaganje u kapital Hrvatske banke Mostar, sada dio Unicredit Grupe. Danas EBRD proširuje kreditne linije lokalnim bankama za dalje kreditiranje malih i srednjih poduzeća (MSP) i domaćinstava, te financira poduzeća i općine.

Ušavši u 2022. godinu sa nizom projekata, EBRD je spremna povećati svoju podršku javnoj infrastrukturi Bosne i Hercegovine, gdje su važni projekti za poboljšanje javnog prijevoza i kvaliteta vode spremni za početak čim Vlada da potrebna odobrenja.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.