iznesene preporuke

Europa zabrinuta zbog nepostojanja ravnopravnosti

11.07.2021.
u 14:06

Europa je zabrinuta zbog neuspostavljene ravnopravnosti konstitutivnih naroda u BiH, poruka je koja je ovih dana upućena s Europskog odbora regija, važnog tijela EU-a koje čine izabrani lokalni i regionalni predstavnici svih 27 država članica. Večernji list imao je uvid u tekst mišljenja o paketu proširenja 2020. koji je usvojen u Europskom odboru regija, a kojemu je župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić bio izvjestitelj. Iz njega su vidljive jasne ocjene o političkoj situaciji u BiH, kao i zabrinutost zbog neprovedbi presuda Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o izbornom zakonodavstvu i Europskog suda za ljudska prava, piše Večernji list BiH. 

Napomene za BiH

Kada je riječ o napomenama za sve države pojedinačno, a u kontekstu BiH, izražava se zabrinutost zbog ograničenog napretka Bosne i Hercegovine u odnosu na prioritetne reforme u području funkcioniranja demokratskih institucija, vladavine prava, zaštite temeljnih prava i reforme javne uprave, istaknute u mišljenju Europske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, a pogotovo u odnosu na nepoštivanje presuda i odluka Europskog suda za ljudska prava i odluka Ustavnog suda o izbornom zakonodavstvu, neuspostavljenu jednakopravnost konstitutivnih naroda i poštivanje prava ostalih građana, nedovoljne pomake u suzbijanju korupcije, profesionalizaciji i depolitizaciji javne uprave.

Dokument je jasan pokazatelj kako je pitanje konstitutivnosti naroda visoko pozicionirano među europskim partnerima BiH te kako su isti svjesni potrebe za harmonizacijom odnosa triju naroda u BiH. Poruke dolaze upravo u vrijeme kada se vode intenzivne aktivnosti na promjeni Izbornoga zakona, a u kojima medijaciju imaju predstavnici EU-a i SAD-a. Cilj promjena je, između ostalog, riješiti i pitanje legitimnog predstavljanja onako kako je to u svojoj odluci naložio i Ustavni sud BiH. Europa nastupa kao medijator i kao netko tko želi da domaći politički predstavnici postignu dogovor u ovoj godini, koja je neizborna.

Istodobno, Europski odbor regija pritom je pozdravio konačno održavanje lokalnih izbora u Mostaru 20. prosinca 2020. nakon više od dvanaest godina, što je važan doprinos jačanju demokratskih procesa, uz uvažavanje načela Europske povelje o lokalnoj samoupravi i Povelje Europske unije o temeljnim pravima, kao i poticaj daljnjem osnaživanju europskog puta BiH.

Proces proširenja

- Odbor je zabrinut zbog potvrđenih slučajeva izborne prijevare u Mostaru i govora mržnje nakon čega su uslijedili incidenti usmjereni na neke kandidate na lokalnim izborima; stoga potiče Parlament BiH da prije sljedećih općih izbora 2022. donese potrebne izmjene Izbornog zakona kako bi se ubuduće izbjegle izborne prijevare - navodi se u napomeni.

U kontekstu preporuka o politikama, Europski odbor regija, između ostaloga, ističe kako snažno podržava ponovno isticanje geostrateškog značaja procesa proširenja kao ulaganja u mir, stabilnost, sigurnost i gospodarski rast u cijeloj Europi te pozdravlja nedvosmislenu podršku europskoj perspektivi zapadnog Balkana istaknutoj na sastanku na vrhu EU-a i zemalja zapadnog Balkana održanom u Zagrebu u svibnju 2020. Europski odbor regija ponavlja svoju potporu ulasku svih zemalja zapadnog Balkana u EU, uz pretpostavku ispunjavanja svih kriterija za članstvo; u tom pogledu ističe da je važno upućivati pozitivne poruke zemljama zapadnog Balkana kako bi se potaknula njihova predanost dugom procesu pristupanja EU. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije