Financiranje stranaka

Europa traži uvođenje bankarskog sustava donacija za izborne kampanje

01.06.2019.
u 14:20

Dok se u susjednoj Republici Hrvatskoj vode rasprave o tome treba li ili ne ukinuti financiranje političkih stranaka iz proračuna, u BiH se vodi druga vrsta rasprave, a koja se može sažeti u pitanje - može li se i na koji način postići dovoljno transparentan sustav financiranja političkih stranaka, a koji će omogućiti jasan uvid u tokove novca, piše Večernji list BiH.

U tom kontekstu valja podsjetiti kako je Skupina država protiv korupcije (GRECO), antikorupcijsko monitoring tijelo Vijeća Europe, nedavno ponovno upozorila u svojem izvješću kako BiH nije ispunila mnoštvo preporuka koje se tiču oblasti inkriminacije, odnosno kaznenog zakonodavstva te financiranja političkih stranaka.

Različiti tekstovi

Jedna od preporuka ovog tijela, koja još uvijek nije provedena, odnosi se na preporuku pregleda odredbi koje se primjenjuju na političke stranke, a posebno vezano za financiranje stranaka i izbornih kampanja, koje su trenutačno raštrkane u različitim zakonodavnim tekstovima, u pogledu osiguravanja toga da su dosljedne, sveobuhvatne i izvodive za praktičare i političke stranke, te posebno preko razmatranja njihova konsolidiranja u okviru jedinstvenog zakonodavstva. Istodobno, jedna od preporuka koja je dijelom provedena odnosi se na potrebu promocije korištenja bankovnog sustava za prijam donacija i drugih izvora prihoda, kao i za plaćanje troškova, kako bi se napravili takvim da se mogu pratiti te uvesti princip jedinstvenog računa za financiranje izbornih kampanja.

Jedna od preporuka koja je u potpunosti provedena odnosi se pak na mjere prema kojima se značajnije informacije iz godišnjih računa stranaka i računa izbornih kampanja, kao i privatne donacije iznad određenog praga i identitet donatora, objavljuju na način koji omogućava nesmetan i pravodoban pristup javnosti. S druge pak strane, još uvijek nisu provedene mjere za sprječavanje zaobilaženja pravila o maksimalnim troškovima tijekom izbornih kampanja preko utjecaja na te troškove izvan razdoblja izvještavanja o kampanji, a potrebno je i ojačati mehanizme interne financijske kontrole političkih stranaka, u bliskoj suradnji s lokalnim i regionalnim podružnicama stranaka te uspostaviti jasna, dosljedna i posebna pravila o zahtjevima revizije koja se primjenjuju na političke stranke i osigurati potrebnu neovisnost profesionalaca koji vrše reviziju njihovih računa.

Isplata

Navedeno pokazuje kako samo financiranje političkih stranaka iz proračuna nije sporno, međutim, očito je kako Vijeće Europe traži jasniji nadzor potrošnje proračunskog novca, kao i obvezu poslovanja političkih stranaka preko jedinstvenih bankovnih računa, što bi omogućilo kompletnu kontrolu. Inače, za financiranje političkih subjekata u 2018. godini isplaćena su sredstva u iznosu od 18,683.077,25 maraka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije