21. konferencija Euromoneyja

Europa između ekonomskog rasta i izbjeglica, BiH bez predstavnika

konferencija
Zoran Krešić
20.01.2016.
u 07:00

U Beču se okupilo više od 1000 sudionika – ministara, guvernera, investitora, bankara, ekonomista i analitičara iz regije te se razgovaralo o ekonomskoj agendi u regiji u 2016.

Procjena ekonomskog rasta u zemljama središnje i istočne Europe te njezina jugoistočnog dijela, u što se ubraja i područje Bosne i Hercegovine, prema procjenama Euromoneyja, iznosit će 3,5 posto, što je nastavak optimističnog trenda daljnjeg oporavka gospodarstva iz prošle godine, piše Večernji list BiH. Ocijenio je to Christopher Garnett, direktor Euromoneyja, koji je u Beču organizirao 21. forum središnje i istočne Europe, na kojem se okupilo više od 1000 sudionika – ministara, guvernera, investitora, bankara, ekonomista  i analitičara iz regije te se razgovaralo o ekonomskoj agendi u regiji u 2016. godini.
Predviđa se ekonomski rast
“Procjena ekonomskog rasta za 2016. godinu iznosi 3,5 posto. Za sada se to čini dobrim unatoč globalnim previranjima”, ocijenio je Garnett koji je dodao kako su zemlje članice Europske unije upravo iz središnjeg i istočnog dijela Europe trenutačno najveći generator ekonomskog rasta u svijetu. To po zakonu spojenih posuda ima izravnog odraza i na prve susjede na europskom kontinentu koji čekaju u redu za EU, kakva je i BiH. 
No, i sama konferencija u središtu Beča, u hotelu Hilton, ukazivala je, na što su ukazali i drugi govorornici, kako se Europa suočava s puno većim iskušenjima, a oni se tiču sigurnosti te pitanja migranata. Bio je povećan broj pripadnika osiguranja obučenih u civilna odijela kako bi cijeli događaj protekao bez izgreda. 
Sam ministar financija Austrije Hans Jorg Schelling, koji je kao domaćin otvorio konferenciju, ocijenio je kako je ekonomska Europa puno bolje odgovorila iskušenjima financijske i ekonomske krize u slučajevima Grčke, Portugala..., nego što se to pokazalo u slučaju migranata. Ministar Schelling je na forumu posvećenom ekonomiji značajan dio svog izlaganja posvetio upravo migrantskoj krizi dodajući da u Europi jača otpor prema ovome problemu koji svakoga dana postaje sve veći. Čak milijun i pol izbjeglica je, po njegovim riječima, ušlo u EU u prošloj godini dana, od čega je najveći broj njih završio u Njemačkoj, Švedskoj i Austriji. Poručio je kako je Austrija dosegnula svoje kapaciteta prihvata tih ljudi. 
“Ako ne riješimo problem migrantske krize, suočit ćemo se s čak većim problemom nacionalizma”, dodao je prvi čovjek austrijskih financija. 
Po njegovim riječima, Europska unija se suočava s brojnim nedovršenim poslovima, kao što je i pitanje izbjeglica, ali je upozorio i na različit odnos Europske komisije prema pitanju državnog deficita budući da se zemlje članice EU različito odnose prema tome pitanju, piše Večernji list BiH. 

Panel rasprave
Na konferenciji Euromoneyja, kojoj je UniCredit banka jedan od glavnih sponzora, upriličeno je više panel rasprava, na kojima su bankarski i ekonomski stručnjaci govorili o iskušenjima investiranja u zemljama središnje i istočne Europe, problemima mirovinskih fondova..., projekcijama za budućnost. Na ovoj prestižnoj konferenciji, osim tek nekolicine novinara i djelatnika UniCredit banke, od predstavnika vlasti iz BiH, Centralne banke i drugih institucija nije bilo nikoga, što nije bio slučaj sa Srbijom koju je predstavljao ministar financija Dušan Vujović, a Hrvatsku guverner Boris Vujčić ... 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije