prognoza

EU želi skenere i kamere na biralištima u BiH

izbori
06.09.2019.
u 08:55

BiH bi naredne lokalne izbore, koji bi trebali biti održani iduće godine, mogla provesti po novim odredbama koje bi trebali osigurati transparentniji i vjerodostojniji izborni proces, a moguće je uvođenje i elektronskih alata za provođenje izbora.

Naime, EU je u prostorijama Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH započela realizaciju projekta “Razvoj Strategije i Akcijskog plana za poboljšanje integriteta, transparentnosti i efikasnosti izbornog procesa u BiH”, a na kojem su inzistirale nevladine organizacije i pojedine političke stranke nezadovoljne dosadašnjim načinom provođenja izbora, pišu Nezavisne novine. 

Koliko je realno da se sve preporuke i poboljšanja dogovore, usuglase i izglasaju u parlamentu, ostaje da se vidi, a o izmjenama Izbornog zakona govori se već nekoliko izbornih ciklusa, ali dosad nikakvih konkretnih pomaka nije bilo.

Maksida Pirić, glasnogovornica SIP-a, jučer nije željela davati izjave. Na pitanja što je konkretno predviđeno i koji su ključni nedostaci izbornog procesa, uputila je na Izaslanstvo EU.

U Izaslanstvu su rekli za Nezavisne da su predviđene mjere naznačene u mišljenju Europske komisije i analitičkom izvješću.

“Projekt će takođe podržati jačanje institucionalnih kapaciteta SIP BiH u ispravljanju tehničkih nedostataka izbornog procesa, uključujući moguće uvođenje tehnoloških alata i poboljšanje komunikacije SIP BiH s ciljem ponovnog uspostavljanja povjerenja javnosti u izborni proces”, kažu oni.

Na koje se konkretno tehnološke alate misli, zasad nije poznato, iako je izvjesno da se radi o uvođenju skenera za skeniranje glasačkih listića, video-nadzora i elektronskog identificiranje glasača.

U mišljenju EK su preporuke o poboljšanju izbornog procesa navedene kao prvi prioritet od ukupno 14 mjera koje je potrebno provesti kako bi EU dala pozitivno mišljenje za daljnje korake ka članstvu u EU. 

U uvodnom paragrafu prije spomenutih 14 mjera je jasno naznačeno da “Komisija smatra da je pregovore moguće otvoriti tek kad zemlja bude ostvarila potreban stupanj komplementarnosti s kriterijima za članstvo”, iz čega se može zaključiti da je poboljšanje izbornog procesa neophodan uvjet za daljnje europske integracije.

EU od BiH zahtijeva ispunjavanje kriterija Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) Organizacije za europsku sigurnost i suradnju.

U OESS-u kažu da je ODIHR u svom izvješću preporučio promjenu načina formiranja biračkih odbora, poboljšanje treninga i davanje više sredstava SIP-u za provođenje izbora radi profesionalizacije tijela koja provode izborni proces.

“Izvješće ohrabruje političke stranke da poštuju zakon i da se uzdrže od pritiska na glasače. Traži provođenje istraga za sve tvrdnje izbornih prevara brzo, potpuno i efikasno, kao i da prekršitelji budu privedeni pravdi”, naglasili su.

Dalje, u OESS-u kažu da se preporučuje izmjena glasačkih procedura kako bi bili osigurani sloboda i tajnost glasanja, a traži se i ukidanje glasovanja u ime članova obitelji, zlouporabe pomoći pri glasovnju, a važna preporuka odnosi se i na transparentnost financiranja izbornih kampanja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije